Diagnose en behandeling van vrouwen met psychose schieten tekort

2537-pexels-photo-374592

Te weinig aandacht voor sekse- en genderverschillen binnen de geestelijke gezondheidszorg kan leiden tot onjuiste diagnoses en ontbreken van (tijdig) passende zorg. Uit een recente studie blijkt dat de huidige psychosezorg te veel geënt is op mannen. Om vrouwen optimale psychosezorg te kunnen bieden, moet de behandeling op vele punten worden aangepast.

Het vrouwenlichaam is anders dan het mannenlichaam en ook het vrouwenbrein is anders dan het mannenbrein. Dat heeft consequenties voor de hele geneeskunde, maar zeker ook voor de psychiatrie. Welke aanpassingen nodig zijn voor diagnose en behandeling van psychotische stoornissen bij vrouwen, zetten de onderzoekers op een rij. Zo geven ze aanbevelingen voor betere herkenning, zodat schizofrenie en verwante aandoeningen bij vrouwen sneller gediagnosticeerd kunnen worden. Ook het zorgaanbod kan beter worden aangepast aan de behoefte van vrouwen, met aandacht voor relaties, zorg voor kinderen en seksuele gezondheid. Lees het artikel in Trouw over de uitkomsten en aanbevelingen uit het onderzoek of bekijk dit korte filmpje hieronder. 

Onderzoekers UMCG over betere psychosezorg voor vrouwen

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Alliantie gender & ggz

Om de aandacht voor sekse-en genderdiversiteit te verhogen en zo de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren, is in 2021 de Alliantie Gender en GGZ opgericht. Een samenwerkingsverband van het hele ggz-veld waarin MIND, hulpverleners en ggz-professionals en wetenschappers vertegenwoordigd zijn.  

De Alliantie voor gender en ggz is blij met de publicatie van de studie. Voorzitter psychiater Patricia van Wijngaarden: ’De studie toont aan hoe belangrijk het is vrouwen niet te zien als kleine mannen, maar echt te kijken hoe het vrouwenlichaam en -brein werkt en daarop behandeling en medicatie af te stemmen.’ Over genderspecifieke geestelijke gezondheidszorg, ofwel de mentale gezondheid van vrouwen, organiseert de alliantie een meerdaags internationaal congres van 6 tot 9 november 2022 in Maastricht. 

Meer thema's