Steun in coronatijd

banner-corona(5)

Onderstaande pagina is op dit moment misschien wat minder actueel, maar het kan voor mensen nog steeds relevant zijn om te weten waar ze terecht kunnen voor hulp, lotgenotencontact en tips en informatie. 

De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Als je te maken hebt met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden. Misschien heb je meer dan anders last van angstsomberheid of andere klachten, of heb je minder hulp vanwege het coronavirus. Zoek je een antwoord op je vragen, contact, hulp, advies of misschien alleen wat afleiding? Dan zit hier vast iets voor je bij!

Praat erover, juist nu

Ook (juist) nu staan onze collega’s van MIND Korrelatie voor je klaar. Bij hen kun je elke werkdag tussen 9.00 en 21.00 terecht voor hulp en advies, via telefoon (0900-1450), chat (tot 20:30 uur), WhatsApp (tot 17:30 uur) en mail. 

Meer weten over vaccineren

Begin januari 2021 is de overheid begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. Lees meer over de aanpak van de vaccinatie, de veiligheid van de vaccins, de volgorde en andere onderwerpen op de website van de rijksoverheid. Heb je als cliënt of naaste vragen over de werking van het vaccin in combinatie met bijvoorbeeld medicatie, dan kun je die het beste stellen aan je behandelaar/degene die je medicijnen voorschrijft. 

Omgaan met psychische klachten

Voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken in deze periode hebben we een gratis flyer samengesteld met 11 tips over hoe je juist nu mentaal gezond blijft.

Neem contact op met mensen zoals jij

Via de MIND Connect app kun je in contact komen met gelijkgestemden. Je zoekt op basis van bijvoorbeeld ervaring, leeftijd of interesse naar iemand waar jij contact mee wilt en vervolgens kun je met hem of haar mailen.

Lotgenotencontact

Helpt het jou om te bellen met lotgenoten? Veel van deze landelijke organisaties bieden lotgenotencontact voor mensen met psychische klachten, en hun naasten. 

Voor vragen en meldingen

  • Wil je weten wat je rechten zijn als je zorg wegvalt? Gaat je afspraak met bijvoorbeeld de gemeente of het UWV niet door of loop je tegen andere praktische problemen aan? Bel het Nationale Zorgnummer: (0900) 23 56 780 of kijk op de GGZ Kennisbank.
  • Als je je zorgen maakt om de veiligheid van iemand of je wilt zelf een melding doen, neem dan contact op met Veilig Thuis

Initiatieven uit de regio

  • Vriendendiensten Deventer heeft een besloten Facebookgroep waar iedere dag door een wisselende ‘chef-entertainment’ leuke opdrachten bedacht worden om de dag door te komen.
  • Het TEJO-huis in Goes is er voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar en is ook bereikbaar voor een telefonisch goed gesprek.

Veel regionale organisaties voor cliënten en naasten zijn ook online en telefonisch bereikbaar. Je vindt ze in de MIND-Atlas.

Nuttige tips

Afleiding

  • Kijk de livestream MIND Live terug via ons youtubekanaal met onder meer gesprekken met ervaringsdeskundigen en experts over psychische problematiek en actuele thema’s, muziek en interactie. 
  • In de rubriek Achter het raam vertellen 5 mensen met psychische klachten hoe het voor hen is om thuis te werken.
  • Bij Studio TivoliVredenburg kan je o.a. livestreams bekijken, podcasts luisteren en concerten terug kijken.  

Online hulp

  • Human Concern, Centrum voor Eetstoornissen organiseert regelmatig webinars gegeven door een van hun ervaringsprofessionals. Hier worden verschillende thema's besproken die ten tijde van corona extra uitdagingen met zich mee brengen. 
  • GGZ Noord-Holland-Noord biedt, net als veel andere instellingen, online zelfhulp aan.

Voor kinderen en jongeren

Kom in actie

Haken, hardlopen, wandelen of op een paal staan. De mooiste acties worden gestart om MIND te steunen. Hoewel de meeste evenementen nu even niet door kunnen gaan, kun je nog steeds 'coronaproof' een actie starten! Loop bijvoorbeeld 20 kilometer in het bos, fiets de wereld over op je hometrainer of brei de langste sjawl ooit. 

Hoe help je mensen om je heen?

Regelingen en richtlijnen

Juist nu is jouw steun hard nodig!

Het zijn moeilijke tijden die extra ingrijpend zijn voor mensen die psychisch toch al kwetsbaar zijn. Zorg is afgeschaald, stilgezet of op afstand. Hierdoor zijn er veel mensen die zich meer angstig en depressief voelen of slechter slapen. Wij zetten ons juist nu extra hard in voor deze mensen. Dit doen we o.a. door het verruimen van de bereikbaarheid van MIND Korrelatie voor hulpvragen en gerichte voorlichting, tips en adviezen. Deze en al onze andere activiteiten kunnen we alleen uitvoeren met jouw hulp. Elk bedrag helpt! Alvast bedankt.