4 belangrijke inzichten waardoor ik van mijn (sociale) angsten ben afgekomen

Op een gegeven moment, wist ik dat er iets veranderd was. De gespannen gevoelens die ik had tijdens mijn werk, voelde ik nu ook in mijn eigen huis. Ik voelde mij gespannen wanneer ik aanschoof aan de eettafel met mijn huisgenoten. Ik voelde mij gespannen als ik op de bank zat. Ik voelde mij zelfs gespannen als ik alleen in bed lag.

Toen ik op een gegeven moment steeds moeilijker in slaap viel en steeds minder helder kon nadenken, begon ik aan mezelf te twijfelen. Dit was niet de ik die ik kende. Ik had hier eerder geen problemen mee gehad, waarom nu opeens wel. Hoe kan dit nu toch zo komen? Wat is er aan de hand? Ben ik gek aan het worden.

Op een gegeven moment kon ik niets anders doen dan piekeren en mezelf de vraag stellen hoe dit zo had kunnen gebeuren. Door al het piekeren kreeg ik het gevoel grip op mezelf te verliezen en begon ik me steeds onzekerder te voelen. Wie was ik nou? Was ik de persoon die ik kende van mijn herinneringen of was ik de bangerik van mijn gedachten?

Wat begon met slapeloosheid, vermoeidheid en piekerende gedachtes sloeg over in een periode van twee jaar waarin ik veel angsten heb ervaren. Ik voelde mij niet meer comfortabel rondom mensen, wilde veel dingen het liefst vermijden en begon sociale angsten te ontwikkelen. Ik was bang voor de toekomst, bang dat ik de rest van mijn leven zo zou blijven.

Inmiddels is dit alweer drie jaar geleden en voel ik mij een heel ander mens. Ik heb enorm geleerd van de afgelopen jaren waarin ik vele boeken heb gelezen, psychologen heb bezocht, trainingen heb bijgewoond en met ‘lifestyle dingen’ heb geëxperimenteerd. Denk hierbij aan alternatieve geneesmiddelen, meditatie, intensief sporten en vele aanpassingen in mijn dieet. Ik heb me zelfs aangesloten bij de #nofab movement waarbij ik mezelf 100 dagen heb onthouden van masturbatie, allemaal omdat ik dacht (zo werd mij beloofd) dat het mij zou helpen om van mijn sociale angsten af te komen.

De meeste dingen die ik probeerde bleken zich meer te focussen op de symptomen en niet op de kernoorzaak. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen waar de echte oorzaak lag en wat ik er zelf aan kon doen. Na een lang proces met veel ups en down, is het mij eindelijk gelukt om van mijn angsten te overwinnen. Inmiddels Ik voel mij eindelijk weer een zelfverzekerd en gelukkig persoon.

Als ik terug denk aan de laatste paar jaar, staat mij ook een gevoel van schaamte bij. Schaamte voor mijn angsten, schaamte voor wie ik was. Ik wist zelf niet wat er met mij aan de hand was. Hoe kon ik dat dan überhaupt uitleggen aan andere mensen?

Nu weet ik wel beter. Last hebben van angsten kan de beste overkomen en het doet absoluut niet onder aan wie je bent. Sinds ik er meer open over ben geworden, merk ik dat ik echt niet de enige ben die last heeft (gehad) van angsten. Zo heb ik gemerkt dat er nog veel meer mensen in mijn omgeving zijn die op een bepaalde manier worstelen met angsten, paniekaanvallen, stress en depressies.

Gelukkig wordt de taboe over mentale gezondheid tegenwoordig lichtelijk aangesneden, maar nog altijd is hij vet aanwezig. Echt eerlijk zijn over je mentale gesteldheid is voor veel mensen nog erg lastig. Ook vind ik het zelf nog moeilijk af en toe, maar probeer ik het wel. Ik merk namelijk dat mensen daarbij gebaat zijn. Juist door het delen van onze ervaringen en kennis, kunnen we elkaar helpen.

Als ik verhalen op internet lees van anderen die kampen met angsten, merk ik dat ze met veel dezelfde dingen worstelen als ik deed. Ik geloof dat de juiste kennis essentieel is om over je angsten heen te komen. Het heeft voor mij namelijk het verschil gemaakt. Om die reden wil ik graag mijn meest waardevolle inzichten met jullie delen. In de komende twee weken, zal ik een viertal blogs schrijven met - in elke blog - één van mijn meest belangrijke lessen.

De eerste blog zal onthullen hoe ik van een zelfverzekerd en sociaal persoon kon veranderen in een onzeker en sociaal angstig persoon. Toen ik er achter kwam waarom dat is gebeurd, kreeg ik meer begrip voor mezelf, meer rust in mijn hoofd en wist ik dat ik niet gek aan het worden was. Dit vormde een essentieel startpunt van waaruit ik langzamerhand mijn herstel process kon beginnen. 

In het tweede blog zal ik terugkomen op allerlei dingen die ik geprobeerd heb om van mijn angsten af te komen. Ik weet als geen ander hoe frustrerend het is om ‘chronisch’ angstig te zijn en hoe graag je in zo’n situatie alles wil proberen om daar van af te komen. In deze blog wil ik echter vertellen waarom al deze ‘oplossingen’ - in de meeste gevallen - bij mij juist averechts werkten en welke diepere laag ik eerst moest begrijpen.

In mijn derde blog zal ik bespreken hoe belangrijk het is dat je de confrontatie aangaat met je angsten. Ik zal dieper ingaan op onze mentale programma’s en wat mij in staat stelde om deze te veranderen. 

Tot slot heb ik het in mijn vierde blog over de ups en down die ik ervaarde en waarom het zo belangrijk was dat ik doorzetten. Het bleek achteraf juist mijn ongeduld (om zo snel mogelijk van onze angsten af te komen) te zijn dat mij steeds maar in dezelfde toestand hield.

Ik ben erg benieuwd wat jullie van mijn blogs vinden. Kan jij jezelf herkennen in wat ik schrijf? Heb je iets soortgelijks meegemaakt? Helpen mijn blogs je? Laat dan alsjeblieft een reactie achter, ik ga ze allemaal lezen!

Wil je mijn volgende blogs rechtstreeks in je email ontvangen? Stuur mij dan persoonlijk een email naar angstblogs@gmail.com en dan zal ik je ‘m persoonlijk mailen.

Tot snel!

Meer ervaringsverhalen