Omgaan met Depersonalisatie.

Min of meer 1e. introductie. Mijn aandoening/klacht heet officieel "Depersonalisatie". (onwerkelijke beleving van omgeving, gebeurtenissen en zelfbeeld). Ik wil hier graag positieve en negatieve ervaringen delen. Dus zowel tips als dingen die het vermijden waard zijn. Hoewel sommige aspecten onvermijdelijk zijn of je overvallen/overkomen (ongewenst) is er toch mee om te gaan. Vooral als je door (achtergrond) kennis goed op de hoogte en voorbereid bent. Dan is het in praktijk best hanteerbaar en valt ermee te leven/mee om te gaan. Zowel voor jezelf als naar omgeving. Ook als je klachten kunt toelichten en onder woorden brengt is het veel acceptabeler en vindt je meer begrip. Angst en afwijzing is vaak gevolg van onbegrip! En nog maar weinig mensen kennen deze "kwaal" echt. 

Lange tijd was er veel of vage onbekendheid en werd het ook aan andere dingen toegeschreven. Ik kreeg bijv. eerst veel foute diagnoses, van psychose (schizofreen) tot persoonlijkheids-stoornis. Wat nu allemaal behoorlijk blijkt mee te vallen. Openheid draagt goed bij aan bekendheid, acceptatie en mogelijke behandeling of hanteerbaarheid. Daarom deel ik graag mijn ervaringen hiermee. 

Mijn eigen verwarring in eerste instantie is nu heel begrijpelijk en was ook voor mij geen bijdrage in begin. Nu er meer bekendheid is, heb ik er minder last van ook. Je leert dingen een plek te geven in je leven. En krijgt ook meer oog en waardering voor wat wél goed gaat. "Geen man overboord" als het even tegen zit! Dus je (mentale) incassering is ook beter en daar heb je zelf nog invloed op. (Denk daarbij aan: "Body & Mind", mens sana in corpu sana - gezondere geest in gezond lichaam). 

Zo leerde ik bijv. alcohol, koffie, suiker en tabak vermijden. Als dingen die klachten erg negatief beïnvloeden. Simpel, maar vraagt toch wat (dankbare) discipline. Beter dan "onderdrukken" met (afhankelijk makende) medicatie! Zolang je onderdrukt, leer je er ook niet mee omgaan. En bereik je niks. Lijkt moeilijk als je klachten naar zijn, maar levert uiteindelijk veel op! (overwinnen) En dat geeft weer extra zelfvertrouwen. Maakt je mentaal nóg sterker. (Met oog op incassering). Los van goeie conditie.

Meer ervaringsverhalen