Storm in mijn gedachten - wanneer smetvrees en dwang je hele leven overnemen

Hi allemaal, mijn naam is Emma, @outofmyshell_emma, en ik woon in Utrecht. Één van mijn missies is mentale gezondheid bespreekbaarder maken. 

Een belangrijk aspect in het leven is mentale gezondheid, naast lichamelijke gezondheid. Iedereen heeft vaak wel iets, maar niet iedereen vertelt en praat erover, en dat is ook oké. Ik wil er wel graag mee naar buiten komen en over vertellen. Er is niet altijd begrip voor onzichtbare rolstoelen helaas. Dit mag er meer komen wat mij betreft. 

Zelf ben ik de laatste jaren steeds meer uit mijn schulp gekropen en heb ik mijzelf steeds meer laten zien en werd ik steeds meer volledig mezelf. Dat vind ik echt superfijn om te merken en het voelt ook bevrijdend om mij niet te schamen voor wat ik heb meegemaakt. Het hele open zijn heeft mij echt bevrijd. 

In 2019 is er na een onderzoek uitgekomen dat ik autisme heb, op mijn 33e pas. Dit had ik ook niet per se zien aankomen maar het was wel een enorme opluchting. Daarbij ook een verklaring voor veel dingen. Het is niet gek dat het leven mij soms zo moeilijk afgaat. Het kan zijn dat mensen met autisme gevoeliger zijn voor een dwangstoornis. Dit zou wel het één en ander verklaren maar aan de andere kant, kan iedereen dit overkomen. 

Op mijn 27e ontwikkelde ik een erge vorm van smetvrees. Ik ben iemand die van kleins af aan al een grote behoefte heeft aan controle. Op allerlei manieren probeerde ik controle over mijn leven te krijgen. Ook door bijvoorbeeld heel erg op mijn eten te letten en warme avondmaaltijden over te slaan. Ik was toentertijd ook heel eenzaam en het kon me allemaal nog maar weinig schelen.

Het mentaal ziek zijn was zeker niet de eerste keer maar wel een keer die mij heel erg goed bijblijft. Smetvrees die mijn hele leven beheerste en overnam, die mijn leven verwoestte. 

Over deze tijd heb ik een persoonlijk boek geschreven. Dit is altijd al mijn wens geweest en nu is deze uitgekomen! Ik moedig het altijd aan als mensen open zijn, zich kwetsbaar durven opstellen en dit kunnen doen met weinig of geen schaamte. Wat vind ik dat krachtig en mooi. Ik snap mensen nooit zo goed die dit juist zwak vinden want ik vind dat totaal niet en velen met mij. 

Eén van mijn doelen is dan ook om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken. Ik wil heel graag mensen helpen en inspireren. 

Mijn boek is zeker niet alleen voor mensen die zelf last hebben van smetvrees, maar kan door iedereen gelezen worden.  Ik hoop dat mensen een beter beeld krijgen van wat deze ziekte inhoudt. 

De titel is: Storm in mijn gedachten. Het gaat over hoe smetvrees mijn leven afpakte, over eenzaamheid, het nodig hebben van zoveel controle en hoe ik mijn leven langzaamaan weer een beetje op de rails kreeg. Een verdrietige, pijnlijke, lange maar hoopvolle weg. 

Mijn boek is te bestellen via www.boekscout.nl, via bol.com en via erkende boekhandels.

Mocht je vragen hebben, kun je mij die altijd stellen. 

Liefs,  Emma 

Connect App

Emma out of my shell maakt gebruik van de Connect app.

Meld je direct aan om contact op te nemen
Meer ervaringsverhalen