Design Day MIND Young schetst mentaal gezonde toekomst

IMG_5449 (1)

Als 1 op de 4 jongeren last heeft van psychische klachten, dan moet er wat gebeuren. Wat precies? Dat vroeg MIND aan jongeren zelf op vrijdag 26 november tijdens de Design Day in het FC Utrecht Stadion. Dertig jongeren dachten, fantaseerden en discussieerden over de vraag: wat is er nodig om de komende 10 jaar de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren? Onder gespreksleiding van Klaas van Kruistum (presentator van onder andere ZappLive) en het team van MIND Young, kwamen oplossingen op tafel.

Jongeren weten het zelf als geen ander

Doel van de Design Day was om input op te halen bij jongeren zelf; zij weten als geen ander waar het mis gaat en wat er beter kan. Dit alles met het doel om de mentale gezondheid te verbeteren, zoveel mogelijk psychische problemen te voorkomen en vroegtijdige steun bij beginnende klachten te bevorderen. Op uitnodiging van MIND gingen tijdens de Design Day 30 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar hierover in gesprek. Zij werden gevraagd om na te denken en aan te geven wat beter moet in hun leefwereld, zoals in het onderwijs, in hun vrije tijd/de wijk en online. De jongeren werden uitgedaagd om na te denken wat zij zelf nodig hebben, wat er in hun directe omgeving beter kan en hoe de maatschappij bij kan dragen aan een betere mentale gezondheid. Ook werd hen gevraagd om voorbeelden te noemen die niet werken.

Omdat MIND het na deze Design Day er niet bij wil laten, zijn de jongeren gevraagd hoe zij zelf structureel betrokken kunnen blijven bij het werken aan oplossingen voor problemen.

fa2cb910-431b-447a-8d92-be1a92bee2d9

Jongeren willen actie zien

De middag werd door één van de deelnemers ‘MIND-blowing’ genoemd. De energie bruiste en over één ding waren alle aanwezigen het eens: persoonlijke ontwikkeling moet een vast onderdeel worden in het onderwijs. “Er wordt veel over mentale gezondheid gepraat, maar er gebeurt te weinig”, gaf een van de deelnemers aan. Om stress in het onderwijs tegen te gaan, werd bijvoorbeeld geopperd om geen tentamenweek direct na een vakantie te plannen. De uitkomsten van de Design Day zal MIND als fundament gebruiken voor een nader uit te werken programma voor de komende tien jaar.

Tijdens de bijeenkomst werden samenvattingen gemaakt door draw-up die de komende weken via onze social media gedeeld worden. Volg ons op onze socials.

Lees hier het verslag van de Design Day.

c6d946a4-6828-49a0-b25a-4d9390ca4802
Meer nieuws