Ouders, jongeren en hulpverleners voeren actie bij Tweede Kamer voor betere jeugdzorg
MIND vraagt samen met professionals en brancheorganisaties aandacht voor de noodzaak om tempo te maken met verbeteringen in de jeugdzorg en het doorvoeren van concrete maatregelen. Om te laten zien hoe urgent de situatie is, voerden we vanochtend actie bij de Tweede Kamer met ouders, jongeren en hulpverleners voor betere jeugdzorg.
Wij maken ons zorgen over de bezuinigingen in de jeugdzorg. Deze worden de komende twee jaar weliswaar uitgesteld, maar in 2026 worden de bezuinigingen alsnog doorgevoerd. Hoe kan de jeugdzorg dan de noodzakelijke hervormingen realiseren? Wij willen tempo met het oplossen van wachtlijsten en het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Te veel kinderen en jongeren en ouders/verzorgers wachten te lang op noodzakelijke zorg. Met alle gevolgen van dien. Er is onvoldoende specialistische ggz. Wij hebben last van het slecht functionerende stelsel: lange wachtlijsten en een gebrek aan passend zorgaanbod voor met name jongeren en gezinnen met complexe problemen en kinderen met psychische of verstandelijke beperkingen en chronische aandoeningen, een te hoge werkdruk en teveel administratie voor jeugdprofessionals en financiële problemen en versnippering van inkoop voor aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming. Bovendien krijgt een deel van de kinderen met complexe problematiek geen of onvoldoende passend onderwijs. Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015, wachten we al op verbetering.
Gevolgen voor kinderen, jongeren en hun ouders zijn groot
Omdat het zo niet langer kan, voerden donderdagochtend 20 april ouders, jongeren, belangenbehartigers en professionals actie voor de ingang van de Tweede Kamer. Zij spraken met Kamerleden over de gevolgen van de problemen in de jeugdzorg en jeugd-ggz en drongen aan op snelle actie. De discussie gaat vaak over geld, maar de problemen in de jeugdzorg raken kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers. Tijdens de actie bij de Tweede Kamer deelden ouders en jongeren hun ervaringen met de gebrekkige jeugdzorg. Zij vertegenwoordigen een vaak onzichtbare groep: jongeren en kinderen die hun stem niet zelf kunnen laten horen. Ook enkele hulpverleners namen deel aan de actie. Zij kampen met teveel administratie en te hoge werkdruk en kunnen niet de kwaliteit en de zorg bieden die zij willen en die nodig is. Donderdagavond 20 april om 18:00 uur debatteert de Tweede Kamer over Jeugdbeleid.