Beleggingsbeleid

Onlangs is in de Volkskrant een artikel verschenen over het beleggen in farmaceutische bedrijven door zorgverzekeraars en goede doelen. Wij begrijpen dat hier vragen over gesteld worden. Gezien de actuele discussie leggen we graag uit wat ons beleggingsbeleid is. Ook willen wij ons standpunt ten aanzien van het beleggen in farmaceutische bedrijven toelichten.

Onze vermogensbeheerder volgt bij onze beleggingen de Richtlijn Financieel Beheer van Goede Doelen Nederland. Die richtlijn houdt onder andere in dat de bedrijven waarin we beleggen gescreend worden op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sectoren die niet aan de criteria voldoen staan op een lijst van Goede Doelen Nederland. Op die lijst staan sectoren zoals tabak, alcohol, pornografie of wapens. Daar beleggen wij als MIND niet in. In de lijst van Goede Doelen Nederland staat niet de farmaceutische sector, omdat deze bedrijven voldoen aan de criteria rondom duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wij hebben uiteraard wel de discussie gevoerd of wij ons daarin kunnen vinden, omdat we bekend zijn met de kritische geluiden ten aanzien van farmaceutische bedrijven. Wij hebben toen besloten om de farmaceutische bedrijven niet principieel uit te sluiten, want bij de behandeling van verschillende psychiatrische ziektebeelden is medicatie van groot belang. Wij zijn van mening dat het goed is dat deze bedrijven, mits ze zich houden aan de criteria van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, toegang tot kapitaal hebben om betere en nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Van de beleggingen van MIND is 2,5% belegd in algemene beleggingen bij farmaceutische bedrijven.

Er is een nieuwe discussie ontstaan over dure weesmedicijnen, waarbij farmaceutische bedrijven dusdanig hoge prijzen berekenen, dat het Zorginstituut daar terecht kritische opmerkingen over maakt. Die hoge prijzen hebben geen betrekking op psychiatrische ziekten, maar dat neemt niet weg dat we deze discussie nauwlettend volgen. We vinden het dan ook positief dat onze vermogensbeheerder een punt maakt van de toegankelijkheid tot medicatie. Het idee is om een ratio te ontwikkelen, waarbij wij niet zullen schromen om farmaceutische bedrijven die slecht scoren niet meer in onze beleggingsportefeuille op te nemen. Want het spreekt voor zich dat we het als MIND  belangrijk vinden dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot de medicatie die zij nodig hebben.

Wil je meer weten over ons beleggingsbeleid? Raadpleeg dan ons beleggingsstatuut.