Symptomen van een psychose

Psychose

Wanneer je een psychose doormaakt, heb je last van een combinatie van verschijnselen. De verschillende verschijnselen die kunnen voorkomen bij een psychose lees je hieronder. De verschijnselen en de mate hiervan, verschillen van persoon tot persoon.

Hallucinaties

Mensen die hallucineren, horen, zien, voelen of ruiken dingen die anderen niet waarnemen. Stemmen horen komt het meest voor.

Wanen

Wanen zijn overtuigingen of gedachten die niet overeenkomen met de werkelijkheid van anderen. Hoe onterecht of vergezocht ook, wanneer je last hebt van wanen, dan hou je vast aan deze denkbeelden. Bekende wanen zijn de paranoïde wanen, waarbij mensen denken dat ze worden achtervolgd of vergiftigd. Ook identiteitswanen zijn vrij bekend. Mensen die daaraan lijden, denken bijvoorbeeld dat ze afgezant van God zijn of de president van de Verenigde Staten. Iemand met een betrekkingswaan kan denken dat bepaalde gebeurtenissen, zoals berichten op de televisie of radio, speciaal voor hem of haar zijn bedoeld.

Verward denken

In een psychose verloopt het denken chaotisch, te snel, of te langzaam. Gedachten zijn onsamenhangend en moeilijk te sturen. Je kunt anders gaan praten en reageren. Je kunt moeite hebben anderen te begrijpen. Het kan ook zijn dat je aan één stuk door ratelt, van de hak op de tak springt, of de woorden van een ander precies nazegt.
 
Voortekenen van een psychose
Een psychose wordt vaak voorafgegaan door stress en begint veelal met lichte verschijnselen. Achteraf gezien blijken er in veel gevallen voorbodes te zijn geweest van een naderende psychose, zoals:

  • neiging tot isoleren
  • schuw of angstig gedrag
  • concentratieproblemen
  • verminderde prestaties op school of werk.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij of iemand in je omgeving te maken met psychose en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.