Uitzending RADAR: medische keuring rijgeschiktheid

adult-gb83d251af_640

Op maandag 31 januari 2022 besteedt consumentenprogramma RADAR aandacht aan de medische keuring voor rijgeschiktheid, dit naar aanleiding van hun onderzoek: “Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verplicht je een medische keuring te ondergaan, om zo te bepalen of je de weg (weer) op mag. Aan die keuring hangt een flink prijskaartje en vaak moet je hem om de zoveel jaar doorlopen, dus heb je iedere keer deze hoge kosten. En de keuring zelf? Die blijkt vaak niet zoveel voor te stellen. Dat blijkt ook uit een enquête die Radar hield onder 4000 testpanelleden.” [bron: RADAR]. In de uitzending reageert MIND Directeur Marjan ter Avest.

Beloofde verbeteringen

In 2019 waren de hoge kosten van medische keuringen ook in het nieuws. De Nederlandse Vereniging van Autisme deed zelfs aangifte. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft daarop een aantal waarschuwingen afgegeven. Het afgelopen jaar is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nagedacht over een beter systeem voor medische keuringen voor het rijbewijs. MIND is gevraagd om hierover mee te denken.

Standpunt MIND

Voor MIND staat voorop dat iedereen die dat wil en kan, geen extra drempel ervaart om het rijbewijs te behalen of te behouden. De wet bepaalt dat deze keuring moet worden uitgevoerd, maar werpt een drempel op en stigmatiseert. Lees dit ervaringsverhaal van Aafke Romeijn. Dat hier dan ook nog aan verdiend wordt, vinden wij onbegrijpelijk. Iemand die in het verleden last had van psychische klachten, kan daar van herstellen en rijvaardig zijn. De keuring zou alleen moeten plaatsvinden wanneer iemand in het heden klachten ervaart of door het gebruik van medicatie veiligheidsrisico’s loopt. MIND houdt het proces rond de verbetering van de medische keuring voor rijgeschiktheid nauwlettend in de gaten.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Voor mensen die meer willen weten, zijn de volgende pagina’s handig:

Kijk hier het item terug van Radar maandag 31 januari 2022.
Meer thema's