Veelgestelde vragen MIND Antonie Kamerling Award
- Waarom reikt MIND een award uit?
- Waarom Antonie Kamerling?
- Waarom alleen boeken en audiovisuele uitingen?
- Hoe komt MIND tot de 3 genomineerden?
- Wat waren de criteria voor de genomineerde uitingen?
- Hoe lang is de periode waarop jullie geselecteerd hebben?
- Wie zijn de genomineerden van 2019?
- Waar en wanneer kan ik stemmen?
- Wat voor prijs krijgt de winnaar?
- Wanneer en waar is de uitreiking?
- Kan ik bij de uitreiking aanwezig zijn?
Waarom reikt MIND een award uit?
Met de MIND Antonie Kamerling Award vragen we aandacht voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. Daarom prijzen we met deze award uitingen (audiovisueel of boek) die openheid over psychische problemen hebben bevorderd. MIND vindt het belangrijk om psychische problemen te voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben te ondersteunen. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt het uiten van problemen die mensen ervaren, zodat ze eerder hulp krijgen en hopelijk geen ernstige(r) klachten ontwikkelen.
Waarom Antonie Kamerling?
Antonie Kamerling kampte met manisch-depressieve klachten en maakte in 2010 op 44-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Isa Hoes, de vrouw van Antonie, beschreef in haar boek Toen ik je Zag (2013) het leven met en de suïcide van Antonie Kamerling. Dit boek heeft een enorme impact gehad op veel mensen die zelf, of via een naaste, met psychische problemen kampen. Ook de media besteedden veel aandacht aan haar verhaal. Isa won met haar boek in 2015 de Psyche Mediaprijs van Fonds Psychische Gezondheid (nu MIND). Zowel Isa als de familie van Antonie dragen het initiatief MIND Antonie Kamerling Award een warm hart toe.
Waarom alleen boeken en audiovisuele uitingen?
De ervaring leert dat vooral boeken en audiovisuele uitingen (documentaires, films, TV-programma’s) veel impact hebben en langer blijven hangen in de gedachten van mensen. Dit blijkt ook uit de interviews die de genomineerden hebben gegeven in diverse media, artikelen en items die erover zijn verschenen en de reacties erop op social media. Daarom hebben we voor deze selectie gekozen.
Hoe komt MIND tot de 3 genomineerden?
MIND heeft voor 2019 vijf adviseurs gevraagd om een shortlist van 6 uitingen te beoordelen en te komen tot een top 3 van genomineerden. De adviseurs zijn:
- Alan Ralston, psychiater, medisch hoofd zorglijn Acuut en intensieve zorg UMC Utrecht en bestuurslid NVvP
- Gerdien Rabbers, directeur Samen Sterk Zonder Stigma
- Hella van der Wijst, programmamaker, presentator en schrijver
- Michiel Verheul, ervaringsdeskundige, spreker en programmamaker
- Patricia de Boer, initiatiefnemer en coördinator Stichting Dalisay Recovery en ervaringsdeskundige moeder van Dalisay, die helaas de strijd tegen haar psychische problemen verloren heeft.
Wat waren de criteria voor de genomineerde uitingen?
MIND heeft de adviseurs gevraagd zich de volgende vragen te stellen bij het beoordelen van de uitingen:
- In hoeverre heeft de uiting openheid over psychische problemen bevorderd?
- In hoeverre denk je dat de uiting mensen heeft geraakt?
- In hoeverre denk je dat de uiting iets heeft losgemaakt in de maatschappij (discussie, nieuws, social media, Kamervragen etc.)?
- In hoeverre is de uiting toegankelijk voor een breed publiek?
- In hoeverre heeft de uiting veel mensen bereikt?
Hoe lang is de periode waarop jullie geselecteerd hebben?
We namen voor 2019 uitingen mee die uitgebracht zijn tussen 1 september 2018 en 1 september 2019.
Wie zijn de genomineerden van 2019?
De drie genomineerden van 2019 zijn (in alfabetische volgorde):
- Eetstoornissen: Maskers Af (Jessica Villerius, Videoland en LINDA.): Hoe is het om te leven met een eetstoornis? Hoe ziet een dag eruit van iemand met deze ziekte? In de 4-delige serie 'Eetstoornissen: Maskers af' over de meest voorkomende eetstoornissen zie je hoe het leven van iemand met een eetprobleem eruitziet en waar zij in hun dagelijkse bezigheden tegenaan lopen.
- Tygo in de GHB (EO en Zodiak Nederland): In Tygo in de GHB duikt Tygo Gernandt in de wereld van de GHB. Hij trekt op met gebruikers en dealers, volgt de politie bij invallen in drugspanden en achtervolgingen van gebruikers onder invloed. In de serie krijgen GHB-gebruikers een gezicht, waardoor je als kijker leert begrijpen waarom ze het leven leiden dat ze leiden.
- Veda Beslist Zélf – Jong en een Euthanasiewens (Jessica Villerius en BNNVARA): Documentairemaakster Jessica Villerius volgt veertien maanden lang de op dat moment 18-jarige Veda. Veda is pas elf jaar als ze zeker weet dat ze niet meer wil leven. Ze lijdt van jongs af aan aan vele psychische aandoeningen die het leven voor haar ondraaglijk maken. Op haar 17e meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek, in de hoop dat zij haar kunnen helpen met haar ultieme wens: euthanasie.
Waar en wanneer kan ik stemmen?
Het publiek bepaalt wie van de 3 genomineerden wint. Stemmen voor de MIND Antonie Kamerling Award kon van dinsdag 12 november tot en met vrijdag 6 december.
Wat voor prijs krijgt de winnaar?
De maker van de winnende uiting kreeg een kunstwerk in de vorm van een beeldje.
Wanneer en waar is de uitreiking?
De MIND Antonie Kamerling Award werd op donderdag 12 december 2019 uitgereikt in Amersfoort.
Kan ik bij de uitreiking aanwezig zijn?
Voor de uitreiking heeft MIND zelf mensen uitgenodigd, zoals onze lidorganisaties en ervaringsdeskundigen. Onder de groep mensen die hebben gestemd op een van de genomineerden werden twee kaarten verloot voor de uitreiking (1 persoon wint 2 kaarten).