Zelfdoding

Hartjes suicide Pexels

Wat is suïcide?

Bijna iedereen krijgt weleens te maken met iemand die het niet meer ziet zitten. Bij sommige mensen is die wanhoop zo intens, dat ze rondlopen met plannen om een einde aan hun leven te maken. Ze zijn dan suïcidaal. Een enkeling maakt daadwerkelijk een einde aan zijn of haar leven. Misschien ben je van heel dichtbij bij zo’n situatie betrokken. Bijvoorbeeld omdat je partner, kind, vriendin, collega of leerling erg somber is en zegt dat hij of zij het niet meer ziet zitten.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

 • In 2022 waren er 1.916 zelfdodingen. 
 • Elke dag overlijden er 5 mensen door zelfdoding in Nederland. 
 • Tweemaal zoveel mannen als vrouwen overlijden in Nederland door zelfdoding. 
 • Meer dan de helft van de mensen die overlijdt door zelfdoding was niet in beeld bij de zorg.
 • Ongeveer 250.000 naasten worden jaarlijks getroffen door een zelfmoord van een dierbare.
 • Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tot 30 jaar. 

Bron: cbs

Denk je aan zelfmoord? Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de telefoon (0800 - 0113) of chat. 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag bereikbaar. 

Waarom beëindigen mensen hun leven?

Soms hoor of lees je dat iemand ervoor heeft gekozen een einde aan zijn of haar leven te maken. Dat woordgebruik klopt eigenlijk niet. Want zelfdoding is geen keuze. Het is een manier om een einde te maken aan een ondraaglijke situatie. Mensen doen het omdat ze in hun beleving niet anders meer kunnen. Gevoelens van grote somberheid, radeloosheid, wanhoop en uitzichtloosheid beheersen hun bestaan. Het leven is voor hen een hel en daar willen ze uit. Deze gevoelens kunnen te maken hebben met: 

 • Psychische aandoeningen
 • Schokkende en pijnlijke gebeurtenissen
 • Grote tegenslagen of teleurstellingen
 • Diepe wanhoop door het verlies van een dierbaar persoon, zoals een partner of kind
 • Grote schaamte 
 • Het gevoel geen kant uit te kunnen
 • Eenzaamheid, isolement of andere uitzichtloze, sociale omstandigheden

Meestal gaat het om een opeenstapeling van problemen en ervaringen. Maar het kan ook volstrekt onduidelijk zijn waar de gevoelens van wanhoop vandaan komen. Dat maakt ze niet minder hevig, maar vaak wel moeilijker te begrijpen.
 

Is zelfmoord te voorkomen?

Je maakt je zorgen. Je vraagt je af hoe je kunt voorkomen dat die persoon daadwerkelijk een einde aan zijn of haar leven maakt. Op welke signalen moet je letten? Doe je er goed aan je zorgen en vermoedens te bespreken? Misschien heeft je naaste al eens een suïcidepoging gedaan. Als die poging geslaagd is, worstel je nu misschien met verdriet, boosheid, schuldgevoelens en zelfverwijt.
 
Bij veel mensen bestaat het idee dat iemand die veel aan zelfdoding denkt of erover praat, nooit echt een einde aan zijn of haar leven zal maken. Dat is een misverstand. Elke uitspraak in deze richting is een signaal dat serieus genomen moet worden.
 
De meeste mensen die een einde aan hun leven maken, doen dat onverwacht en impulsief. Zo lijkt het voor hun omgeving. Maar echt impulsief is zelfdoding zelden. Meestal loopt iemand al maanden of jaren met plannen rond. Tot de laatste weerstand door een bepaalde gebeurtenis gebroken wordt.
 
Een heel kleine groep mensen stapt uit het leven nadat ze de balans hebben opgemaakt. Deze mensen zijn tot de conclusie gekomen dat ze niets meer van het leven te verwachten hebben.

Denk je aan zelfmoord?

Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar met de deskundige hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie over praten via de telefoon (0800 - 0113) of chat. 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag bereikbaar. 

Direct contact met een hulpverlener

Denk jij na over zelfdoding of heeft iemand uit je omgeving een einde aan zijn of haar leven gemaakt, en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.