Belastingaangifte: jouw zorgkosten uit 2023 aftrekbaar? Controleer het in 4 stappen!

Belastingaangifte

Tussen 1 maart en 1 mei doet Nederland weer belastingaangifte. Heb je in 2023 kosten gemaakt door een ziekte of handicap, bijvoorbeeld voor medische of psychische zorg, hulpmiddelen of vervoer van en naar een arts? En werden deze zorgkosten niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar vielen ze ook niet onder het eigen risico? Mogelijk kun je deze kosten dan aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Daardoor krijg je mogelijk geld terug of betaal je minder belasting. Controleer of je zorgkosten mag aftrekken door belastingaangifte te doen, óók als je dat normaal gesproken niet doet. Benieuwd hoe je dit doet? Hieronder vind je de stappen op een rij.

In 4 stappen controleren of je jouw zorgkosten kunt aftrekken

Stap 1: Bekijk welke zorgkosten aftrekbaar zijn

Niet alle kosten kun je aftrekken. En soms gelden er extra voorwaarden. Zo zijn kosten voor de tandarts onder voorwaarden aftrekbaar, maar een rollator geheel niet. Ook kosten van fysiotherapie, steunzolen of een gehoorapparaat zijn onder voorwaarden aftrekbaar. Via belastingdienst.nl/zorgkosten vind je direct een overzicht welke zorgkosten aftrekbaar zijn en welke voorwaarden gelden.

Belangrijk is dat je gemaakte kosten kunt aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, de overzichten van jouw zorgverzekeraar en bankafschriften. Zorg ervoor dat je deze goed bewaart.

Stap 2: Kijk of de kosten boven het drempelbedrag uitkomen

Zorgkosten zijn alleen aftrekbaar als deze boven een bepaald bedrag uitkomen. Dit heet het drempelbedrag. De hoogte hiervan is afhankelijk van je inkomen. Bij een jaarinkomen van € 24.000 is het drempelbedrag bijvoorbeeld € 396. Als je de online aangifte invult, wordt het drempelbedrag automatisch berekend. Dat hoef je dus niet zelf te doen.

Stap 3: Ook als je normaal gesproken geen belastingaangifte doet krijg je misschien geld terug

Heb je geen brief van de Belastingdienst gekregen waarin staat dat je aangifte moet doen? Ook dan kan het zijn dat je geld terugkrijgt. Ga naar Mijn Belastingdienst, vul de online aangifte in en kijk of je zorgkosten boven het drempelbedrag uitkomen. Hoe lager je inkomen, hoe lager het drempelbedrag. Nadat je jouw aangifte helemaal hebt ingevuld, zie je meteen of je geld terugkrijgt. Je kunt daarna zelf besluiten of je de aangifte wil indienen bij de Belastingdienst.

Stap 4: De Belastingdienst berekent of je recht hebt op tegemoetkoming

Heb je uitgaven voor zorgkosten in de aangifte ingevuld? En blijkt dat je hierdoor weinig of geen belasting hoeft te betalen of recht hebt op teruggave? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Door de aangifte te versturen, berekent de Belastingdienst automatisch of je een tegemoetkoming krijgt. Je hoeft hier verder niets voor te doen en krijgt vanzelf bericht. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de tegemoetkoming.

Kom je er niet uit? Vraag om hulp

Kijk voor meer informatie over hulp op belastingdienst.nl/hulp. Of beluister de podcast ‘Aftrekposten in de aangifte inkomstenbelasting’ op Tax Talk.

Zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.
Meer nieuws