Gezamenlijke actie NS, ProRail en MIND op diverse stations tijdens de Week tegen de Eenzaamheid

Op het station en in de trein komen dagelijks veel verschillende mensen samen. Het zijn bij uitstek plekken waar je nieuwe en andere mensen tegenkomt. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, slaan ProRail, NS en de stichting MIND de handen ineen om meer persoonlijk contact aan te moedigen.  

Tijdens de Week tegen de Eenzaamheid, die loopt van 28 september tot en met 4 oktober, kunnen reizigers op diverse stations gratis een kaart sturen om iemand anders een hart onder de riem te steken, een nummer toevoegen op een gezamenlijke Spotify-lijst of met elkaar in gesprek gaan in een speciale praathoek. Op deze manier komen mensen meer met elkaar in verbinding.  

Met elkaar in verbinding

Op station Den Haag Centraal waren maandagmiddag 2 oktober demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen, CEO van ProRail John Voppen, directeur Operatie NS Eelco van Asch, CSO van Arriva Nederland Jan Politiek namens de streekvervoerders en vertegenwoordigers van MIND aanwezig om het startsein van de acties te geven. Tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen er gratis kaarten gestuurd worden en staat de praathoek in de stationshuiskamer. Op dinsdag 3 oktober kunnen mensen terecht op stations Utrecht Centraal, Groningen en Arnhem Centraal en op 4 oktober op Rotterdam Centraal, Maastricht, Roosendaal en Eindhoven. De hele week kan iedereen die dat wil nummers toevoegen op de speciale Spotify-lijst. 

Samen op pad

Uit onderzoek van Go mingle, in opdracht van ProRail en NS, blijkt dat mensen niet snel alleen op stap gaan en dan liever thuisblijven. Als ze iemand kunnen vinden om mee op stap te gaan, dan geeft het overgrote deel aan wel de deur uit te gaan. Via Go mingle kunnen mensen elkaar vinden om samen iets leuks te gaan doen. Zodat niemand alleen hoeft thuis te zitten, want samen eropuit gaan is immers voor veel mensen leuker dan alleen. 

Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid 2023 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 september tot en met 5 oktober. Meer dan 250 gemeenten en 160 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties doen mee. Zij hebben zich gecommitteerd aan het actief én gezamenlijk doorbreken van de trend van eenzaamheid. Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de staatssecretaris verantwoordelijk voor het openvaar vervoer in Nederland. NS, ProRail en MIND werken dit jaar samen om persoonlijk contact aan te moedigen. MIND wil psychische gezondheid bevorderen en alle mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. 

Meer nieuws