Grootse protestactie MIND Last Man Standing in Utrecht

20231014_175806_CAL1500 (Foto- Jurriaan Callenbach)_HR

Oproep tot kortere wachtlijsten en aandacht voor psychische gezondheid

Vandaag protesteerde MIND in Utrecht voor betere geestelijke gezondheidszorg en meer aandacht voor mentale gezondheid. Dit deden we samen met bijna 100 mensen die zes uur lang op palen stonden op het Jaarbeursplein. Onze oproep aan de politiek luidt: verbeter het zorgstelsel en verkort de wachttijden in de ggz. In totaal haalden de deelnemers aan de actie € 14.264 op dat MIND besteedt aan belangenbehartiging van mensen met psychische problemen en meer voorlichting over psychische klachten.

Mentale crisis

Al jaren laten cijfers zien dat steeds meer mensen worstelen met psychische klachten; een kwart van de volwassen Nederlands en de helft van de jongeren. Terwijl de toegang tot zorg steeds verder afneemt; 80.000 mensen wachten op dit moment op volwassen-ggz en 1 op de 5 mensen mijden zorg door de kosten ervan. Vaak worden mensen zelfs de toegang tot een behandeling geweigerd. Door de vele eigen bijdragen wordt de zorg bovendien voor steeds meer mensen onbetaalbaar. En het recht om een passende behandelaar te vinden, wordt ons ontnomen. Dat moet veranderen. MIND vindt dat er sprake is van een crisis en dat de overheid moet ingrijpen.

Geestelijke gezondheid als speerpunt in de verkiezingen

In de aanloop naar de komende verkiezingen wil MIND de Nederlandse politici oproepen om geestelijke gezondheid van jongeren en volwassenen tot prioriteit te maken. Vandaag deden we dit samen met mensen die uit ervaring (bij zichzelf of bij naasten) weten hoe essentieel mentale gezondheid is. Zes uur lang protesteerden zij door op een verhoging te staan, een enorme prestatie. Wat mensen vaak niet alleen kunnen, deden zij vandaag samen: laten zien en horen dat psychische gezondheid belangrijk is en dat dringend betere zorg nodig is. Veel deelnemers namen een zelfgemaakt protestbord mee met daarop een tekst wat zij nodig vinden: “Ik sta voor kortere wachttijden en voor toegankelijke zorg voor iedereen. “ “Doorbreek de stilte.” “Voor rouw na zelfdoding. Omdat missen geen einddatum kent.” “Meer aandacht voor de impact van het opgroeien met een psychische kwetsbare/verslaafde ouder.”

Actie gaat verder: teken de petitie

Dienke Bos, directeur van MIND: “Na vandaag stopt onze actie niet. Iedereen kan zijn stem laten horen door onze petitie ‘Niemand mag onnodig psychisch lijden’ te tekenen. Mentale gezondheid is van ons allemaal, maar teveel mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Als we het zorgstelsel beter inrichten, kan veel leed worden voorkomen. De petitie gaan we in december aanbieden aan de formateur van het nieuwe kabinet en alle leden van de nieuwe Tweede Kamer.”

Meer nieuws