Oorzaken van borderline

Jonge vrouw borderline

Borderline wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. 

Biologische factoren

De belangrijkste biologische factor is aanleg. Impulsief gedrag, heftige emoties en stemmingswisselingen kunnen in aanleg aanwezig zijn. Dit heeft te maken met de verwerking van prikkels in de hersenen.

Psychische en sociale factoren

Psychische en sociale factoren spelen eveneens een belangrijke rol bij borderline, met name ingrijpende ervaringen en gevoelens van grote onveiligheid in de kindertijd. Om die reden hebben mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis vaak moeite anderen te vertrouwen. Het gevoel van onveiligheid kan een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben, zoals lichamelijke verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik of een scheiding van de ouders. Maar het kan ook minder duidelijk zijn waar het onveilige gevoel vandaan komt, bijvoorbeeld wanneer er sprake was van emotionele verwaarlozing of wanneer een gebeurtenis of persoon onbewust als onveilig ervaren is.

Tips bij borderline

In deze flyer krijg je 10 tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox of per post.

Doe de borderlinetest

Kijk of je kenmerken van de borderline persoonlijkheidsstoornis in jezelf of in een naaste herkent.

Flyer met tips voor naasten van iemand met borderline

Heeft iemand in jouw omgeving een borderline personlijkheidsstoornis en wil je graag handvatten die je helpen in de omgang met jouw naaste? Je vindt tips in deze flyer, evenals tips hoe je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox of per post.

Gratis contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving te maken met een borderline persoonlijkheidsstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.