Borderline

YouTube videos worden niet getoond omdat je marketing cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat is borderline?

Als je borderline hebt, officieel borderline persoonlijkheidsstoornis genoemd, ervaar je vaak veel instabiliteit in je leven. Dit betekent dat je emoties, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag plotseling kunnen veranderen. Deze schommelingen kunnen je dagelijks leven sterk beïnvloeden en zorgen soms voor onrust en onzekerheid.

Leven met borderline

Iedereen maakt tegenslagen mee, zoals het niet halen van een examen, afgewezen worden voor een baan of ruzie met een familielid, vriend(in) of collega. Maar voor mensen met borderline komen zulke situaties vaker voor en hebben ze vaak een grotere impact. Misschien begin je vol enthousiasme aan een nieuwe opleiding of stap je in een nieuwe relatie. Maar na een paar maanden kan alles ineens anders zijn: de opleiding voelt toch niet goed, of de relatie werkt niet zoals je dacht. Deze patronen van abrupt beginnen en weer stoppen komen vaak voor bij mensen met borderline en kan ervoor zorgen dat je vastloopt in je leven.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

In Nederland hebben ongeveer 185.000 mensen borderline. Misschien zijn het er meer, omdat veel mensen met deze aandoening behandeld worden voor bijkomende klachten zoals bijvoorbeeld angst of depressie. De kenmerken van borderline worden dan vaak niet herkend. 

De classificatie borderline-persoonlijkheidsstoornis wordt vooral (ongeveer 75%) toegekend aan vrouwen.

Bron: Verheul et al. 2016

Borderline en leeftijd

De kenmerken van borderline zijn meestal het sterkst als je jongvolwassen bent, maar vaak nemen ze in de loop van de tijd af. Intense emoties en impulsiviteit blijven misschien wel, maar veel mensen ervaren rond hun dertigste tot vijftigste jaar meer rust en stabiliteit. Therapie kan je hierbij helpen; vaak merk je al verbetering na het eerste jaar.

Doe de borderlinetest

Wil je weten of je kenmerken van de borderline persoonlijkheidsstoornis in jezelf of in een naaste herkent? Bekijk de pagina over symptomen bij borderline of doe de borderlinetest. 

Tips bij borderline voor jezelf of als naaste

Flyer met tips voor jezelf

In deze flyer krijg je 10 tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox of per post.

Flyer met tips voor naasten van iemand met borderline

Heeft iemand in jouw omgeving een borderline persoonlijkheidsstoornis en wil je graag handvatten die je helpen in de omgang met jouw naaste? Je vindt tips in deze flyer, evenals tips hoe je ook goed voor jezelf blijft zorgen. 

Gratis contact met een hulpverlener

Heb je zelf of iemand in je omgeving borderline en wil je graag persoonlijk advies? Neem dan anoniem contact op met de MIND Hulplijn. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen voor een gesprek met een van onze hulpverleners.