Angststoornis

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat is een angststoornis?

Bij een angststoornis heb je regelmatig last van extreme angst, terwijl er niet echt gevaar dreigt. De angstklachten tasten de kwaliteit van leven ernstig aan. 29% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • 11% van de Nederlanders (18 - 64 jaar) had tussen 2019 en 2022 in de afgelopen 12 maanden een stemmingsstoornis.
  • Van 2007 - 2009 was dit 6%.
  • Vrouwen (35,5%) hebben vaker een angststoornis dan mannen (21,8%). 

Bron: NEMESIS-2 en NEMESIS-3 Trimbos - 2022

Waarom zijn we bang?

Iedereen is wel eens bang. Gelukkig maar, want angst waarschuwt je voor gevaar. Je schrikt bijvoorbeeld als je een brandlucht ruikt. Je lichaam maakt zich klaar voor actie zodat je snel het vuur kunt blussen of kunt vluchten. Dit is een gezonde reactie.
 
Maar wat als je je angstig voelt in situaties waarbij iedereen het er eigenlijk wel over eens is dat er geen werkelijk gevaar dreigt? Bijvoorbeeld wanneer je een gesprek voert, of wanneer je je alleen buitenshuis bevindt. Of je maakt je vreselijke zorgen over van alles en nog wat. Dan kan de angst je in de weg gaan staan.

Ik werd verteerd door angst. Ik durfde bijna niets meer. Ik meed het verkeer. Ik fietste niet meer. Laat staan rijden in een auto. Op het laatst kwam ik nauwelijks de deur nog uit. Mijn vriendin deed de boodschappen. Lees hier het hele verhaal van Dirk. 

Dirk

Symptomen angststoornis

De diagnose van een angststoornis kan worden gesteld door een bevoegd behandelaar, zoals een gz-psycholoog of psychiater. Bekijk hier welke klachten en symptomen vaak voorkomen bij een angststoornis.

Heb jij meer dan gemiddeld last van angtklachten? Doe de angsttest:

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Welke soorten angststoornissen zijn er?

Bij een dwangstoornis kan het niet uitvoeren van dwangmatige handelingen leiden tot angst.

Lees meer over dwangstoornis

Bij faalangst ben je bang dat wat je moet doen mislukt. 

Lees meer over faalangst

Bij een gegeneraliseerde-angststoornis (GAS), ook wel piekerstoornis genoemd, ervaar je angsten in het dagelijks leven, zonder dat er gevaar dreigt.

Lees meer over piekerstoornis of gegeneraliseerde-angststoornis 

Bij een paniekstoornis raak je vaak in paniek en ben je bang om een paniekaanval te krijgen

Lees meer over paniekstoornis

Bij pleinvrees, ook wel agorafobie genoemd, ben je bang voor situaties waar je moeilijk kan wegkomen, zoals een drukke straat, bus of restaurant

Lees meer over pleinvrees

Bij selectief mutisme ben je in staat om te praten, maar doe je dat in specifieke situaties niet. Dit komt vooral voor bij kinderen.

Lees meer over selectief mutisme

Bij een sociale-angststoornis ervaar je angst in sociale situaties. Trilangst of bloosangst zijn voorbeelden van sociale-angststoornissen. 

Lees meer over sociale-angststoornis

Bij een specifieke fobie ben je bang voor een specifiek ding, dier of situatie. Zoals rijangst, vliegangst of hoogtevrees.

Lees meer over specifieke fobie

Bij verlatingsangst, ook wel isolofobie genoemd, ben je bang om eenzaam of alleen te zijn. 

Lees meer over verlatingsangst of isolofobie

Bij ziekteangst, ook wel hypochondrie genoemd, ben je constant bang dat je last hebt van een (ernstige) ziekte of ziektes.

Lees meer over ziekteangst of hypochondrie

Tips bij angst

Heb jij last van angstklachten en ben je op zoek naar tips? Of heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en kun je wat tips gebruiken die je helpen met jouw naaste om te gaan? Vraag dan de gratis flyers aan en ontvang ze direct per e-mail of krijg uitgebreide informatie via onze themaspecial: Aandacht voor Angst. Dan ontvang je 10 dagen om de dag informatie, tips, interessante linkjes en ervaringsverhalen in je e-mailbox. 

Meer weten over angststoornissen