Angststoornis

Jonge vrouw in hectische en drukke stad met angststoornis

Wat is een angststoornis?

Bij een angststoornis heb je regelmatig last van extreme angst, terwijl er niet echt gevaar dreigt. De angstklachten tasten de kwaliteit van leven ernstig aan. 29% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Vrouwen hebben vaker een angststoornis dan mannen.

Waarom zijn we bang?

Iedereen is wel eens bang. Gelukkig maar, want angst waarschuwt je voor gevaar. Je schrikt bijvoorbeeld als je een brandlucht ruikt. Je lichaam maakt zich klaar voor actie zodat je snel het vuur kunt blussen of kunt vluchten. Dit is een gezonde reactie.
 
Maar wat als je je angstig voelt in situaties waarbij iedereen het er eigenlijk wel over eens is dat er geen werkelijk gevaar dreigt? Bijvoorbeeld wanneer je een gesprek voert, of wanneer je je alleen buitenshuis bevindt. Of je maakt je vreselijke zorgen over van alles en nog wat. Dan kan de angst je in de weg gaan staan.

Wat zijn de symptomen van een angststoornis?

De diagnose van een angststoornis kan worden gesteld door een bevoegd behandelaar, zoals een gz-psycholoog of psychiater. Bekijk hier welke klachten en symptomen vaak voorkomen bij een angststoornis.

Heb jij meer dan gemiddeld last van angtklachten? Doe de angsttest:

Wat zijn de oorzaken van een angststoornis?

Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. 

Hoe behandel je een angststoornis?

Vermoed je dat je een angststoornis hebt? Dan is de eerste stap om naar je huisarts te gaan. Bekijk hier welke therapieën er helpen bij een angststoornis.

Aandacht voor Angst

Heb jij angstklachten, ben je naaste van iemand met angstklachten of zou je meer willen weten over dit onderwerp vanuit bijvoorbeeld je werk of studie? In onze special Aandacht voor Angst leer je meer over wat angst is, welke rol gedachten en gedrag spelen, het belang van erover praten en de invloed van ontspanning en ademhaling.

Meld je aan en ontvang 10 dagen om de dag informatie, tips, interessante linkjes en ervaringsverhalen in je e-mailbox.

Tips bij angst

Heb jij last van angstklachten en ben je op zoek naar tips? Of heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en kun je wel wat tips gebruiken die je helpen met jouw naaste om te gaan? Vraag de gratis flyers aan. Je ontvangt ze direct per e-mail.

Ervaringen met een angststoornis

Dirk: “Ik werd verteerd door angst. Ik durfde bijna niets meer. Ik meed het verkeer. Ik fietste niet meer. Laat staan rijden in een auto. Op het laatst kwam ik nauwelijks de deur nog uit. Mijn vriendin deed de boodschappen. Ik kon werken vanuit huis en dat kwam goed uit. Af en toe móest ik naar klanten. Soms ging ik, maar regelmatig belde ik af met een smoesje.”  Lees hier het hele verhaal van Dirk. 

Mikkie: ”Mijn angst is heel onverwachts komen opzetten. Ik heb vroeger nooit gebloosd. Nou ja, ik kreeg wel eens een kleur, net als ieder ander, maar het stoorde me niet. Maar aan het begin van dit jaar werd ik opeens telkens vuurrood. Het begon op mijn werk." Lees hier het hele verhaal van Mikkie. 

Deel jouw eigen ervaringen met een angststoornis op onze ervaringsverhalenpagina

Meer weten over angststoornissen