Angststoornis

Jonge vrouw in hectische en drukke stad met angststoornis

Als angst en paniek je leven beheersen

29% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Vrouwen hebben vaker een angststoornis dan mannen. Het gaat om serieuze klachten, die je kwaliteit van leven ernstig aantasten.

Iedereen is wel eens bang. Gelukkig maar, want angst waarschuwt je voor gevaar. Je schrikt bijvoorbeeld als je een brandlucht ruikt. Je lichaam maakt zich klaar voor actie zodat je snel het vuur kunt blussen of kunt vluchten. Dit is een gezonde reactie.
 
Maar wat als je je angstig voelt in situaties waarbij iedereen het er eigenlijk wel over eens is dat er geen werkelijk gevaar dreigt? Bijvoorbeeld wanneer je een gesprek voert, of wanneer je je alleen buitenshuis bevindt. Of je maakt je vreselijke zorgen over van alles en nog wat. Dan kan de angst je in de weg gaan staan.
 
Wanneer je regelmatig last hebt van verschillende kenmerken van een angststoornis, die voor problemen in je dagelijks leven of op je werk zorgen, kan er sprake zijn van een angststoornis. De diagnose wordt gesteld door een daarvoor bevoegd behandelaar, zoals een gz-psycholoog of psychiater.
 
Er zijn verschillende angststoornissen te onderscheiden:

Doe de angsttest

Heb jij meer dan gemiddeld last van angtklachten? Doe de angsttest:

Themaspecial Aandacht voor Angst

Heb jij angstklachten, ben je naaste van iemand met angstklachten of zou je meer willen weten over dit onderwerp vanuit bijvoorbeeld je werk of studie?
In onze special Aandacht voor Angst leer je meer over wat angst is, welke rol gedachten en gedrag spelen, het belang van erover praten en de invloed van ontspanning en ademhaling.
Meld je aan en ontvang 10 dagen om de dag informatie, tips, interessante linkjes en ervaringsverhalen in je e-mailbox.

Flyers met tips bij angst

Heb jij last van angstklachten en ben je op zoek naar handvatten? Of heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en kun je wel wat tips gebruiken die je helpen met jouw naaste om te gaan? Klik op de linkjes hieronder om de gratis flyers over deze onderwerpen aan te vragen. Je ontvangt ze direct per e-mail.

Neem contact op met mensen zoals jij

Via de MIND Connect app kun je in contact komen met gelijkgestemden. Je zoekt op basis van bijvoorbeeld ervaring, leeftijd of interesse naar iemand waar jij contact mee wilt en vervolgens kun je met hem of haar mailen.