Angststoornis

Wat is een angststoornis?
Bij een angststoornis heb je regelmatig last van extreme angst, terwijl er niet echt gevaar dreigt. De angstklachten tasten de kwaliteit van leven ernstig aan. 29% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis.
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
- 11% van de Nederlanders (18 - 64 jaar) had tussen 2019 en 2022 in de afgelopen 12 maanden een stemmingsstoornis.
- Van 2007 - 2009 was dit 6%.
- Vrouwen (35,5%) hebben vaker een angststoornis dan mannen (21,8%).
Waarom zijn we bang?
Iedereen is wel eens bang. Gelukkig maar, want angst waarschuwt je voor gevaar. Je schrikt bijvoorbeeld als je een brandlucht ruikt. Je lichaam maakt zich klaar voor actie zodat je snel het vuur kunt blussen of kunt vluchten. Dit is een gezonde reactie.
Maar wat als je je angstig voelt in situaties waarbij iedereen het er eigenlijk wel over eens is dat er geen werkelijk gevaar dreigt? Bijvoorbeeld wanneer je een gesprek voert, of wanneer je je alleen buitenshuis bevindt. Of je maakt je vreselijke zorgen over van alles en nog wat. Dan kan de angst je in de weg gaan staan.

Symptomen angststoornis
De diagnose van een angststoornis kan worden gesteld door een bevoegd behandelaar, zoals een gz-psycholoog of psychiater. Bekijk hier welke klachten en symptomen vaak voorkomen bij een angststoornis.
Heb jij meer dan gemiddeld last van angtklachten? Doe de angsttest:
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
Welke soorten angststoornissen zijn er?
Bij een dwangstoornis kan het niet uitvoeren van dwangmatige handelingen leiden tot angst.
Bij faalangst ben je bang dat wat je moet doen mislukt.
Bij een gegeneraliseerde-angststoornis (GAS), ook wel piekerstoornis genoemd, ervaar je angsten in het dagelijks leven, zonder dat er gevaar dreigt.
Lees meer over piekerstoornis of gegeneraliseerde-angststoornis
Bij een paniekstoornis raak je vaak in paniek en ben je bang om een paniekaanval te krijgen
Bij pleinvrees, ook wel agorafobie genoemd, ben je bang voor situaties waar je moeilijk kan wegkomen, zoals een drukke straat, bus of restaurant
Bij selectief mutisme ben je in staat om te praten, maar doe je dat in specifieke situaties niet. Dit komt vooral voor bij kinderen.
Bij een sociale-angststoornis ervaar je angst in sociale situaties. Trilangst of bloosangst zijn voorbeelden van sociale-angststoornissen.
Bij een specifieke fobie ben je bang voor een specifiek ding, dier of situatie. Zoals rijangst, vliegangst of hoogtevrees.
Bij verlatingsangst, ook wel isolofobie genoemd, ben je bang om eenzaam of alleen te zijn.
Bij ziekteangst, ook wel hypochondrie genoemd, ben je constant bang dat je last hebt van een (ernstige) ziekte of ziektes.
Oorzaken en behandeling van een angststoornis
Tips bij angst
Heb jij last van angstklachten en ben je op zoek naar tips? Of heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en kun je wat tips gebruiken die je helpen met jouw naaste om te gaan? Vraag dan de gratis flyers aan en ontvang ze direct per e-mail of krijg uitgebreide informatie via onze themaspecial: Aandacht voor Angst. Dan ontvang je 10 dagen om de dag informatie, tips, interessante linkjes en ervaringsverhalen in je e-mailbox.
Ervaringen met een angststoornis
Dirk: “Ik werd verteerd door angst. Ik durfde bijna niets meer. Ik meed het verkeer. Ik fietste niet meer. Laat staan rijden in een auto. Op het laatst kwam ik nauwelijks de deur nog uit. Mijn vriendin deed de boodschappen. Ik kon werken vanuit huis en dat kwam goed uit. Af en toe móest ik naar klanten. Soms ging ik, maar regelmatig belde ik af met een smoesje.” Lees hier het hele verhaal van Dirk.
Mikkie: ”Mijn angst is heel onverwachts komen opzetten. Ik heb vroeger nooit gebloosd. Nou ja, ik kreeg wel eens een kleur, net als ieder ander, maar het stoorde me niet. Maar aan het begin van dit jaar werd ik opeens telkens vuurrood. Het begon op mijn werk." Lees hier het hele verhaal van Mikkie.
Deel jouw eigen ervaringen met een angststoornis op onze ervaringsverhalenpagina.
Meer weten over angststoornissen
- Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies over jouw angststoornis of die van een naaste? Omdat je niet weet waar je moet beginnen? Of omdat je samen met een hulpverlener wilt kijken naar jouw specifieke situatie? Neem anoniem contact op met MIND Korrelatie.
- Ben je op zoek naar ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan herstel van mensen met overmatige angst? Kijk bij ADF stichting (angst, dwang en fobie).
- Algemene tips bij een angststoornis
- Tips voor naasten van iemand met een angststoornis