Angststoornis

Jonge vrouw in hectische en drukke stad met angststoornis

Wat is een angststoornis?

Bij een angststoornis heb je regelmatig last van extreme angst, terwijl er niet echt gevaar dreigt. De angstklachten tasten de kwaliteit van leven ernstig aan. 29% van de Nederlanders krijgt in het leven een angststoornis. Vrouwen (70%) hebben vaker een angststoornis dan mannen (30%).

Waarom zijn we bang?

Iedereen is wel eens bang. Gelukkig maar, want angst waarschuwt je voor gevaar. Je schrikt bijvoorbeeld als je een brandlucht ruikt. Je lichaam maakt zich klaar voor actie zodat je snel het vuur kunt blussen of kunt vluchten. Dit is een gezonde reactie.
 
Maar wat als je je angstig voelt in situaties waarbij iedereen het er eigenlijk wel over eens is dat er geen werkelijk gevaar dreigt? Bijvoorbeeld wanneer je een gesprek voert, of wanneer je je alleen buitenshuis bevindt. Of je maakt je vreselijke zorgen over van alles en nog wat. Dan kan de angst je in de weg gaan staan.

Wat zijn de symptomen van een angststoornis?

De diagnose van een angststoornis kan worden gesteld door een bevoegd behandelaar, zoals een gz-psycholoog of psychiater. Bekijk hier welke klachten en symptomen vaak voorkomen bij een angststoornis.

Heb jij meer dan gemiddeld last van angtklachten? Doe de angsttest:

Welke soorten angststoornissen zijn er?

  • Specifieke fobie: dan ben je bang voor een specifiek ding, dier of situatie
  • Sociale-angststoornis: dan ervaar je angst in sociale situaties
  • Paniekstoornis: dan raak je vaak in paniek en ben je bang om een paniekaanval te krijgen
  • Pleinvrees of Agorafobie: dan ben je bang voor situaties waar je moeilijk kan wegkomen, zoals een drukke straat, bus of restaurant
  • Piekerstoornis of gegeneraliseerde-angststoornis: dan ervaar je angsten in het dagelijks leven, zonder dat er gevaar dreigt
  • Selectief mutisme: dan ben je in staat om te praten, maar doe je dat in specifieke situaties niet. Dit komt vooral voor bij kinderen
  • Faalangst: dan ben je bang dat wat je moet doen mislukt
  • Verlatingsangst of isolofobie: dan ben je bang om eenzaam of alleen te zijn
  • Dwangstoornis: dan kan het niet uitvoeren van dwangmatige handelingen leiden tot angst
  • Ziekteangst of hypochondrie: dan ben je constant bang dat je last hebt van een (ernstige) ziekte of ziektes

Leer meer over angst

Heb jij angstklachten, ben je naaste van iemand met angstklachten of zou je meer willen weten over dit onderwerp vanuit bijvoorbeeld je werk of studie? In onze special Aandacht voor Angst leer je meer over wat angst is, welke rol gedachten en gedrag spelen, het belang van erover praten en de invloed van ontspanning en ademhaling.

Meld je aan en ontvang 10 dagen om de dag informatie, tips, interessante linkjes en ervaringsverhalen in je e-mailbox.

Tips bij angst

Heb jij last van angstklachten en ben je op zoek naar tips? Of heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en kun je wat tips gebruiken die je helpen met jouw naaste om te gaan? Vraag dan de gratis flyers aan. Je ontvangt ze direct per e-mail.

Ervaringen met een angststoornis

Dirk: “Ik werd verteerd door angst. Ik durfde bijna niets meer. Ik meed het verkeer. Ik fietste niet meer. Laat staan rijden in een auto. Op het laatst kwam ik nauwelijks de deur nog uit. Mijn vriendin deed de boodschappen. Ik kon werken vanuit huis en dat kwam goed uit. Af en toe móest ik naar klanten. Soms ging ik, maar regelmatig belde ik af met een smoesje.”  Lees hier het hele verhaal van Dirk. 

Mikkie: ”Mijn angst is heel onverwachts komen opzetten. Ik heb vroeger nooit gebloosd. Nou ja, ik kreeg wel eens een kleur, net als ieder ander, maar het stoorde me niet. Maar aan het begin van dit jaar werd ik opeens telkens vuurrood. Het begon op mijn werk." Lees hier het hele verhaal van Mikkie. 

Deel jouw eigen ervaringen met een angststoornis op onze ervaringsverhalenpagina

Meer weten over angststoornissen