Trilangst

Oog Pexels

Trilangst is een sociale-angststoornis. Mensen die met deze angst kampen, voelen zich in (onbekend) gezelschap kritisch bekeken en zijn bang een slecht figuur te slaan. De mogelijk negatieve mening van anderen wordt zó belangrijk gevonden, dat het hun hele leven beheerst. Er zijn heel veel mensen in Nederland die sociaal angstig zijn. Dat varieert van mensen die liever geen stukje op een bruiloft doen, tot mensen die door hun angst in een isolement terecht komen.
 
Mensen die trillen, schamen zich daar vaak enorm voor. Door die angst, wordt het trillen erger en gaan ze situaties vermijden. Ze gaan dan bijvoorbeeld niet naar dat bedrijfsuitje, en niet naar de verjaardag van hun schoonmoeder. Ook schrijven terwijl anderen kijken kan eng zijn.

Trilangst kan ook beroepsmatig een handicap worden. Bijvoorbeeld voor een verpleegster, wanneer zij geen injecties meer durft te geven, of wanneer een schoolmeester niet meer op het bord durft te schrijven. Er zijn helaas geen medicijnen die rechtstreeks het trillen kunnen beïnvloeden. Soms worden antidepressiva, kalmeringsmiddelen of bètablokkers voorgeschreven, maar het beste is toch vaak therapie, waar je (heel langzaam) de confrontatie met je angst aangaat. Want vermijdingsgedrag houdt de sociale angst alleen maar in stand. Acceptatie van je eigen onzekerheid is ook heel belangrijk om het probleem uiteindelijk te overwinnen.

Lees ook:

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.