Trilangst

Oog Pexels

Wat is trilangst?

Trilangst is een sociale-angststoornis. Je trilt omdat je stress hebt in een sociale situatie. Je voelt je in (onbekend) gezelschap kritisch bekeken en je bent bang een slechte indruk te maken. Als je trilt, schaam je je daar vaak enorm voor. Door die angst, wordt het trillen erger en ga je situaties vermijden. Het gaat je hele leven beheersen. 

Gevolgen trilangst

Bij een trilangst kan je (sociale) situaties waarin je bang bent om te gaan trillen vermijden. Je gaat bijvoorbeeld niet naar dat bedrijfsuitje, en niet naar de verjaardag van je schoonmoeder. Ook schrijven terwijl anderen kijken kan eng zijn. Trilangst kan ook beroepsmatig een handicap worden. Bijvoorbeeld voor een verpleegster, wanneer zij geen injecties meer durft te geven, of wanneer een schoolmeester niet meer op het bord durft te schrijven. 

Oplossing voor trilangst

Om je trilangst te overwinnen kan je het beste beginnen met therapie. Bij cognitieve gedragstherapie ga je (heel langzaam) de confrontatie met je angst aan. Want vermijdingsgedrag houdt de sociale angst alleen maar in stand. Acceptatie van je eigen onzekerheid is ook heel belangrijk om het probleem uiteindelijk te overwinnen.

Er zijn helaas geen medicijnen die rechtstreeks het trillen kunnen beïnvloeden. Soms worden antidepressiva, kalmeringsmiddelen of bètablokkers voorgeschreven. Maar het beste is om je angst onder begeleiding aan te gaan. 

Bekijk ook andere behandelingen die kunnen helpen bij een angststoornis. 

Tips bij angst

Heb jij last van (sociale) angstklachten en ben je op zoek naar tips? Vraag dan de gratis flyers aan of lees de uitgebreide themaspecial: Aandacht voor Angst.

Ervaringen met trilangst

Yvette: "De angst om te trillen heeft vele jaren mijn leven beheerst. Het woord 'lunch' maakte mij net zo zenuwachtig als 'bungyjumpen'. Eten samen met anderen, terwijl mijn handen vast en zeker zouden gaan beven, was voor mij een angstaanjagende sprong in het diepe: doodeng, goed voor weken van paniek."Lees het hele verhaal van Yvette. 

Meer weten over trilangst

  • Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies vanwege je trilangst of de trilangst van een naaste? Neem (anoniem en gratis) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Zij helpen je op weg om van je trilangst af te komen. 
  • Ben je op zoek naar ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan herstel van mensen met overmatige angst? Kijk bij ADF stichting (angst, dwang en fobie).
  • Lees meer over medicijnen bij psychische klachten via het objectieve Kennisplatform Medicatie