Behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis

Angst depressie Pixabay

Een gegeneraliseerde-angststoornis is goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie, medicatie (antidepressiva), of een combinatie van beide.
 
Door de cognitieve gedragstherapie leer je gedachten bij te stellen en minder te piekeren. De behandelaar praat met je over je klachten, de mogelijke oorzaken, de situaties waarin je angst en paniek voelt en de gedachten die je daarbij hebt.
 
Daarbij krijg je oefeningen mee. Het is in de behandeling van angst van belang om juist datgene op te zoeken waar je bang voor bent. Dit heet 'exposure' ofwel blootstelling aan je angst. Het is hierbij belangrijk dat je behandelaar nauw betrokken is bij het opstellen van het exposureprogramma en het monitoren ervan. Je leert hetgeen waar je bang voor bent niet langer te vermijden, waardoor je angst zal afnemen. Zo leer je de ang­sten te overwinnen en kun je de angstige gedachten tegengaan.
 
Ook kun je met ademhalings- en ontspanningsoefeningen de angst leren beheersen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.