Behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis

Angst depressie Pixabay

Gegeneraliseerde angststoornis overwinnen

Een gegeneraliseerde-angststoornis is goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie, medicatie (antidepressiva), of een combinatie van beide.

Cognitieve gedragstherapie bij een gegeneraliseerde angststoornis

Door de cognitieve gedragstherapie leer je gedachten bij te stellen en minder te piekeren. De behandelaar praat met je over je klachten, de mogelijke oorzaken, de situaties waarin je angst en paniek voelt en de gedachten die je daarbij hebt.
 
Daarbij krijg je oefeningen mee. Het is in de behandeling van angst van belang om juist datgene op te zoeken waar je bang voor bent. Dit heet 'exposure' ofwel blootstelling aan je angst. Het is hierbij belangrijk dat je behandelaar nauw betrokken is bij het opstellen van het exposureprogramma en het monitoren ervan. Je leert hetgeen waar je bang voor bent niet langer te vermijden, waardoor je angst zal afnemen. Zo leer je de ang­sten te overwinnen en kun je de angstige gedachten tegengaan.

Andere behandelingen

Volgende stap

Wil je weten welke behandelingen bij jouw persoonlijke situatie passen. Neem dan anoniem en gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie. Zij helpen je op weg. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Ben je op zoek naar ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan herstel van mensen met een gegeneraliseerde angststoornis? Kijk bij ADF stichting (angst, dwang en fobie).