Vliegangst

Vliegangst Pexels

Wat is vliegangst?

Mensen met vliegangst zijn erg bang om te vliegen. Vliegangst, ook wel aviofobie genoemd, komt veel voor. Eén derde van de volwassenen heeft in meer of mindere mate last van vliegangst.

Vliegangst is vrij onschuldig als je reizen per vliegtuig kunt vermijden. Maar als het voor je werk of sociale contacten nodig is te vliegen, kan vliegangst je leven erg lastig maken. Er kan dan sprake zijn van een specifieke fobie.

Wat voel je bij vliegangst?

Als je vliegangst hebt, zul je vliegen proberen te vermijden. Ga je toch vliegen, dan doorsta je de vlucht met intense angst. Je krijgt lichamelijke reacties, zoals zweten, hartkloppingen of een hijgende ademhaling. Je kunt ook een paniekaanval krijgen. 

Hoe ontstaat vliegangst?

Als je bang bent om te vliegen kan dat verschillende oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden: 

  • Een traumatische vliegervaring, bijvoorbeeld omdat er veel turbulentie was of technische problemen waren
  • Je kent iemand die overleden is bij een vliegtuigongeluk 
  • Je bent bang geworden door nieuws, films en documentaires die over vliegtuigongelukken gaan
  • Je hebt last van claustrofobie, hoogtevrees, bang om de controle te verliezen of een paniekstoornis

Hoe overwin je vliegangst?

Om je vliegangst te overwinnen kan de eerste stap zijn om er met anderen over te praten. Zeker als je samen reist, is het fijn om je angst te bespreken. Tijdens het vliegen zou je een ontspanningsoefening kunnen doen. Daarnaast is het goed om te onderzoeken waar je angst vandaan komt. Kom je daar niet alleen uit, dan kan je dat samen met een hulpverlener doen. 

Er zijn ook verschillende behandelingen mogelijk voor vliegangst: 

Meer weten over vliegangst

  • Heb je behoefte aan persoonlijke hulp bij je vliegangst? Of wil je weten hoe je een naaste met vliegangst het beste kan helpen? Neem anoniem en gratis contact op met een van de psychologen en maatschappelijk werkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​.
  • Ben je op zoek naar ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan herstel van mensen met vliegangst? Kijk bij ADF stichting (angst, dwang en fobie).