Wat kun je zelf doen bij een angststoornis?

YouTube videos worden niet getoond omdat je marketing cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Een angststoornis gaat bijna nooit vanzelf over. Wacht daarom niet met hulp zoe­ken. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je een probleem hebt en daar iets aan wilt veranderen. De volgende stappen kan je zelf nemen: 

Praat erover

Het is belangrijk je problemen met anderen te delen. Praten lucht op! Door te praten over je problemen geef je voor jezelf toe dat ze er zijn. Door hardop te denken merk je wat voor klachten je hebt en hoe erg ze zijn. En misschien ontdek je dat je niet de enige bent met dit probleem. Veel mensen durven niet over hun problemen te praten uit schaamte of uit angst ‘gek’ gevonden te worden. Die angst is meestal onterecht.
 
Het is belangrijk iemand te kiezen bij wie je je op je gemak voelt. Iemand die je goed kent en die om je geeft. Dat kan een zus, broer of ouder zijn. Maar ook een goede vriendin of sportmaatje. Soms zijn problemen gemakkelijker te bespreken met iemand die je minder goed kent. Denk aan een collega, een vertrouwenspersoon, een bedrijfsarts, de hulpverleners van MIND Korrelatie of ervaringsdeskundigen van ADF Stichting.  

Ga zelf aan de slag

 Je kunt zelf en samen met mensen om je heen (familie, vrienden) aan jouw angsten werken. Bijvoorbeeld:

Zoek hulp

Gaan de klachten niet over? Of worden ze erger en maak je je daar zorgen over? Merk je dat je niet goed meer kunt functioneren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken en een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts kan je helpen bij het vinden van passende hulp.

Meer weten over angststoornissen

Happy MIND Planner

Ben jij op zoek naar een nieuwe planner voor 2025? Doneer aan MIND en krijg onze Happy MIND planner cadeau.