Conversiestoornis

Vrouw benen gezicht niet zichtbaar Pexels

Last van lichamelijke klachten, maar artsen kunnen geen lichamelijke oorzaak vinden? Bij sommige mensen is er dan sprake van een conversiestoornis. Ook wel functionele neurologische stoornis (FNS) genoemd. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • Naar schatting 1 op de 2.500 mensen krijgt in zijn of haar leven een conversiestoornis. 
  • 60 tot 80 procent van de patiënten is vrouw en de gemiddelde leeftijd is 39 jaar. 

Conversiestoornis symptomen

Veelvoorkomende lichamelijke problemen bij een functionele neurologische stoornis zijn: 

  • spierzwakte, 
  • spierspasme, 
  • moeite met praten, 
  • ongevoeligheid voor pijn, 
  • doofheid, 
  • visuele verstoringen, 
  • toevallen en stuipen. 

Hoewel de lichamelijke klachten écht zijn, vindt de arts geen lichamelijke oorzaak. 

Vermoed je dat je een conversiestoornis of FNS hebt, neem dan contact op met je eigen huisarts. Wil je eerst anoniem kijken welke vervolgstappen goed zijn voor jou? Of heb je als naaste zorgen of vragen? Neem dan gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie.

Oorzaak conversiestoornis

De precieze oorzaak van de conversiestoornis of FNS is nog onbekend. Waarschijnlijk is deze complex en te vinden in een mix tussen omgeving, erfelijkheid en psychische factoren. Psychische factoren worden verondersteld met de lichamelijke klacht samen te hangen, omdat de start of het verergeren van de klacht voorafgegaan wordt door conflicten of andere bronnen van stress.

Behandeling conversiestoornis

Volgens de weinige studies die er zijn is er een goede kans op snel herstel, maar tegelijkertijd is er ook een grote kans op terugval. Wanneer de klachten plotseling en hevig beginnen en snel worden behandeld, is de kans op herstel groter.

Tijdens het intakegesprek voelde ik me voor de eerste keer echt begrepen. Alle andere specialisten en therapeuten die ik daarvóór had gesproken, konden heel weinig met mijn verhaal, maar deze arts wel. - Lees het hele verhaal van Deborah

Deborah

Video conversiestoornis

Onze MIND Young Studio interviewde Rianne, die een conversiestoornis heeft. Ook haar moeder én expert Ying-Ha komen aan het woord over hoe dat nou eigenlijk komt, wat voor impact het heeft op je leven en meer.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.