Crisisinterventie
Wat is een crisisinterventie?
Crisisinterventie is de eerste opvang van mensen die in een acute geestelijke noodsituatie zijn geraakt. Ze kunnen een gevaar zijn voor zichzelf of voor hun omgeving. De crisisinterventie kan op zichzelf al voldoende oplossing bieden, maar is vaak een overgang naar 'gewone' hulpverlening.
Wanneer is een crisisinterventie nodig?
Crisisinterventie is nodig, wanneer gevaar ontstaat door psychische problemen. Dit gevaar kan de betrokkene zelf treffen, zoals bij een dreigende zelfdoding. Het gevaar kan ook op anderen slaan, bijvoorbeeld wanneer iemand verward is en dreigt met agressie of geweld. Wachten tot bijvoorbeeld de huisarts weer spreekuur heeft, kan daardoor niet.
Een crisisinterventie kan onder andere nodig zijn bij depressies, angststoornissen en psychoses.
Wat houdt een crisisinterventie in?
Krachtig ingrijpen
Is er sprake van direct gevaar, dan probeert de hulpverlening zo snel mogelijk een oplossing te bieden. Soms is een snelle opname op een psychiatrische afdeling nodig. In andere gevallen is het genoeg dat de crisisdienst uit kan leggen wat er aan de hand is. Soms worden er medicatie aangeboden.
Oog voor de cliënt
Omdat er bij een crisisinterventie acuut gevaar dreigt, nemen hulpverleners de leiding. Zij hakken knopen door en nemen beslissingen. Toch zijn zij zo terughoudend als mogelijk. Zodat er zo min mogelijk wordt ingegrepen in het normale leven van de betrokkene. De betrokkene wordt zoveel mogelijk regie op het eigen leven gelaten als binnen de situatie verantwoord is.
Direct contact met een hulpverlener
- Denk je dat een crisisinterventie nodig is? Neem contact op met je huisarts.
- Heb je hulp nodig bij het verwerken van een crisisinterventie van jezelf of naaste? Of ben je op zoek naar andere persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie.
- Deel jouw ervaringsverhaal met een crisisinterventie op onze ervaringsverhalenpagina.