Orthorexia

berries-berry-bowl-838846

Wat is orthorexia?

Mensen met orthorexia zijn heel erg gefixeerd op gezond eten. Ze zijn hier zoveel mee bezig, dat het hun dagelijkse leven beïnvloedt. 

Hoewel mensen met orthorexia denken heel gezond te leven, is het eetgedrag dwangmatig en eenzijdig, waardoor ze essentiële voedingsstoffen missen. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, ondergewicht en ondervoeding. Hierdoor kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, zoals vermoeidheid, haaruitval en problemen met maag en darmen. Orthorexia kan ook doorslaan naar anorexia.

Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis. Dit betekent dat deze eetstoornis niet is opgenomen in de DSM, het handboek met diagnoses van psychische stoornissen.

Zoek hulp

Heb jij eetproblemen en twijfel je of je hulp nodig hebt? Blijf er niet mee rondlopen! Neem iemand in je omgeving in vertrouwen en zoek professionele hulp of begeleiding. Naar de huisarts gaan is een eerste stap om professionele hulp te vragen. Jouw huisarts kan je ondersteunen en je indien nodig doorverwijzen.

Tips voor (naasten van) iemand met een eetstoornis

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van een eetstoornis en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer lees je tips hoe je met een eetstoornis om kan gaan. 

Lees meer over eetstoornissen

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.