PMS - Premenstrueel Syndroom

PMS-pexels-fauxels-3182808

Wat is PMS?

Zit je minder lekker in je vel vlak voordat je ongesteld wordt? Wisselt je stemming steeds, zijn je borsten gevoeliger en voel je je vermoeid? Dan heb je misschien wel last van PMS. PMS staat voor Premenstrueel Syndroom.

In de dagen of weken voordat je menstruatie begint, kan je verschillende lichamelijke en emotionele veranderingen voelen in je lijf en je hoofd. Het is een soort signaal van je lichaam dat je menstruatie eraan komt. Als je ongesteld wordt, dan verdwijnen die klachten. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Het is goed om te weten dat er in de wetenschap niet één duidelijke betekenis is voor PMS. Daarom is het lastig te zeggen hoeveel vrouwen hier last van hebben. Wel blijkt uit onderzoek van Motivaction en WOMEN Inc. onder vrouwen van 18 tot en met 55 jaar, dat 82% van de vrouwen die menstrueren last heeft van(ernstige) klachten rondom de menstruatie.

PMS klachten

PMS is voor iedereen anders. Je kan soms alleen klachten hebben in je lichaam, of alleen mentaal. Of een mix daarvan. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Stemmingswisselingen: Het voelt alsof je in een emotionele achtbaan zit. Je kan op korte termijn veranderen van blij naar huilerig of van angstig naar boos. Je bent meer prikkelbaar.
  • Lichamelijke ongemakken: Gevoelige borsten, opgeblazen gevoel of buikpijn, hoofdpijn en vasthouden van vocht.
  • Vermoeidheid en slaapproblemen: Je voelt je moe en slaperig en je slaapt meer dan anders of je kan juist niet goed slapen.
  • Eetbuien: Je hebt meer zin in het eten van zoetigheid, vette hap, koolhydraten of proteïne. En je vindt het moeilijk je te beheersen.

Heb je erg last van klachten voor je menstruatie? Neem dan contact op met je huisarts. Wil je eerste anoniem kijken welke vervolgstappen goed zijn voor jou? Neem dan gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie voor een deskundig en anoniem advies op maat.

Verschil tussen PMS en PMDD

Heb je extreem diepe stemmingswisselingen, zoals hevige angst en depressieve gedachtes voor je menstruatie? Dan kan je misschien last hebben van PMDD. Bij PMDD staan psychische klachten, zoals depressie, angst, spanning en prikkelbaarheid, voorop. PMDD verstoort je dagelijks leven en hierbij heb je professionele hulp nodig.

Gevolgen PMS

De klachten die je hebt bij PMS of PMDD kunnen vervelend zijn. Het kan invloed hebben op je humeur, je relaties en zelfs je werk of studie. Stel je voor dat je je het ene moment helemaal goed en vrolijk voelt en het volgende moment in tranen bent zonder duidelijke reden. Het kan voor jezelf en je naasten soms een uitdaging zijn om met deze wisselingen om te gaan.

Onthoud dat PMS of PMDD niet iets is waar je je voor moet schamen. Dus zoek hulp als je veel last van klachten hebt.

Wil je meer weten over de effecten van hormonen op je MIND? Meld je aan voor onze themaspecial en leer jezelf en de mensen in je omgeving beter begrijpen. 

Oorzaak PMS

Hoewel meerdere factoren een rol spelen bij PMS en PMDD wordt verondersteld dat wisselingen in de geslachtshormonen bijdragen aan de klachten.  Aan het begin van je menstruatiecyclus (als je ongesteld bent) maak je het hormoon oestrogeen aan. Na 2 weken (rond je eisprong/ovulatie) daalt dit weer. Na de eisprong wordt progesteron aangemaakt. In de week voor je menstruatie dalen zowel progesteron als oestrogeen naar een laag niveau. De schommelingen van deze hormonen kunnen leiden tot PMS-klachten. Maar ook andere factoren of een mix daarvan PMS veroorzaken of verergeren. Denk aan stress, ongezond leven en genen.

Ongeveer een week voor mijn menstruatie ben ik somberder, emotioneler en geprikkeld. Soms kan alleen maar huilen, en dan is het opeens over.

Een van onze volgers op social media

Tips bij PMS

Omgaan met PMS is voor iedereen anders. De volgende dingen kunnen helpen je PMS-klachten te verlichten:

  • Gezonde levensstijl: beweeg regelmatig, eet gezond en gevarieerd, matig met alcohol en cafeïne en zorg voor genoeg slaap.
  • Verdiep je: Leer meer over hormonen (bijvoorbeeld via onze themaspecial over hormonen), en lees ervaringsverhalen van anderen.
  • Praat erover: Soms kan het heel fijn zijn om te weten dat je niet de enige bent. Praat met mensen uit je omgeving over je klachten en misschien hebben zij nog goede tips. Of praat met een professional zoals de hulpverleners van MIND Korrelatie.
  • Medicatie: Soms worden er medicijnen voorgeschreven door een arts. Denk aan hormonale anticonceptie, een antidepressivum of pijnstillers. 
  • Therapie: Cognitieve gedragstherapie kan je helpen om beter te leren omgaan met de klachten zodat je functioneren er minder door belemmerd wordt.

Meer lezen

  • PMDD: Kijk voor uitgebreide informatie, contact met andere vrouwen met PMDD en hulp bij contact met je huisarts op de website van Stichting PMDD Nederland

Deze pagina is mede to stand gekomen met de hulp van Stichting PMDD Nederland en Birit Broekman, Bijzonder Hoogleraar Ziekenhuispsychiatrie OLVG en Amsterdam UMC, VU. 

Aandacht voor hormonen en je MIND

Leer meer over de invloed van hormonen op je mentale gezondheid in onze uitgebreide themaspecial.