Overzicht apps

Man met telefoon Pixabay

Er bestaan verschillende apps die je kunnen helpen om met je klachten om te gaan. Hieronder vind je een aantal apps waar anderen goede ervaringen mee hebben of die goed zijn beoordeeld in de GGD appstore.

Doelen stellen

Wil je werken aan persoonlijke doelen en kun je hier wel wat ondersteuning bij gebruiken? Dan zijn onderstaande apps misschien wel geschikt voor jou.

BETERapp
Met de BETERapp kun je zelf doelen stellen, hier concrete activiteiten aan koppelen en dagelijks bijhouden hoe je aan je doelen hebt gewerkt. Zo kun je zelf goed bijhouden of je op weg bent om je eigen doelen te bereiken. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.
 

NiceDay
NiceDay is jouw coach op zak. Met NiceDay kun je doelen stellen en behalen, leren wat jouw gedrag en gevoel beïnvloedt en indien gewenst hulp krijgen van professionals. Voor meer informatie over de app kun je kijken op https://niceday.app/nl/niceday/

Dagboek of stemming bijhouden

Uit onderzoek blijkt dat het bijhouden van gevoelens, gedachten en gedrag je kan helpen om meer grip te krijgen op psychische en lichamelijke klachten. Heb je last van klachten en wil je hier inzicht in krijgen en beter mee leren omgaan? Dan zijn onderstaande apps voor jou misschien geschikt.

Daybook
Daybook stimuleert je om na te denken over wat je op een dag doet en welke invloed ervaringen en activiteiten hebben op je stemming en welke mensen op welke momenten belangrijk voor je kunnen zijn. Voor meer informatie over de app kun je kijken op daybook.nl.

PsyMate
PsyMate is een app om je gedachten, gevoelens en gedrag in kaart te brengen. Dit helpt je om grip te krijgen op bepaalde lichamelijke en psychische klachten. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Mr Mood
Mr Mood is een simpele app waarin je kunt bijhouden hoe je je voelt. Met behulp van vijf verschillende emoticons geef je elke dag je stemming aan. In een overzicht zie je het verloop van je stemming door de tijd heen.
Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Persoonlijke gezondheidsomgeving

In je persoonlijke gezondheidsomgeving of persoonlijk gezondheidsdossier heb je toegang tot je eigen gegevens en kun je zelf gegevens vastleggen.
 
Quli
Quli is een app waarmee je je zorgdossier altijd bij de hand hebt, waarin je belangrijke momenten kunt vastleggen en kunt delen hoe jij je voelt. Ook kun je andere (medische) informatie delen met mensen voor wie het belangrijk is. Hierbij bepaal je zelf wat relevant is en wie wat van je mag weten. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Betrekken familie/naasten

Project Netwerk
Vrienden en familie zijn belangrijk. Maar het is niet altijd makkelijk om je sociale netwerk te onderhouden. Project Network is een app die je gedurende 6 weken ondersteunt in het onderhouden en verstevigen van jouw sociale netwerk.
Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Mindfulness & timemanagement

Heb je wel eens stress of moeite om je te concentreren? Dan is het belangrijk om tot rust te komen en stil te staan bij jezelf en te ontspannen. Vind je dit lastig? Dan is een van deze apps misschien wel geschikt voor jou.

Stilzitten app
Last van stress? Moeite met je concentreren? De Stilzitten App helpt je tot rust te komen en je te concentreren, zodat je beter kunt presteren op school, je werk of waar dan ook. De Stilzitten App helpt je om te mediteren met behulp van je telefoon en eventueel een paar oordopjes. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Mindfulness app
Mindfulness is een methode om tot rust te komen. De mindfulness app stimuleert het trainen van mindfulness door meditatie en yoga oefeningen, praktische aanwijzingen en herinneringen gedurende de dag. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

VGZ Mindfulness Coach
De VGZ Mindfulness Coach is een app die je helpt om mindful te worden en te blijven. Je zelf oefeningen kiezen of een programma van 5 weken volgen. De oefeningen helpen je om te ontspannen of te mediteren. Ook vind je informatie over wat mindfulness is, waar het vandaan komt en hoe je het kunt leren. Via de GGD Appstore kun kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Benedictime
Benedictime is een app die je helpt met plannen. Dit kan je helpen om balans te vinden tussen werk en rust. Door vaste routines in te bouwen in je leven, zorg je voor meer rust en structuur. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Bijhouden van medicatie

Voor het dagelijks functioneren kan het zijn dat het nodig is om medicatie te gebruiken. Het is alleen niet altijd makkelijk om je medicatie op tijd te nemen. Onderstaande app kan je hierbij ondersteunen.

MedAlert
MedAlert is een app die je herinneringen stuurt als je medicijnen moet innemen. Je stelt zelf herinneringen in voor de momenten waarop jij medicatie moeten innemen. Hierbij kun je zelf aangeven welk medicijn en welke dosis je moet innemen, hoe vaak en wanneer.Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Apps voor specifieke klachten

Er bestaan ook apps die zich richten op specifieke psychische klachten. We geven een aantal voorbeelden.

Temstem
Temstem is een hulpmiddel dat mensen zelf kunnen gebruiken om minder last van stemmen te hebben. De app doet dit door 1) de stemmen tijdelijk te laten stoppen, 2) te proberen de stemmen minder levendig en indrukwekkend te maken en 3) de gebruiker te helpen zich sterker en zelfverzekerd te voelen. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Therappie App
Met de Therappie App leer je meer over jouw depressieve klachten. Met de dagelijkse en wekelijkse stemmingsmeter hou je bij hoe je je voelt en krijg je zo een beeld van hoe het met je gaat. De resultaten kun je delen met iemand uit je omgeving. De app werkt volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie: een bewezen effectieve aanpak bij depressies. Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.