(Her)pak je eigen regie: 10 tips
Regie voeren over je eigen leven is niet altijd makkelijk, zeker niet als je last hebt van psychische klachten. Lees deze tips over hoe je zelf de regie kan (her)pakken en kan werken aan je herstel.
Tip 1: Vind informatie over je klachten
Heb je last van klachten, zoals slapeloosheid, somberheid of angst, en wil je onderzoeken waar deze klachten vandaan zouden kunnen komen? Bekijk de informatie over psychische klachten op onze website.
Tip 2: Praat erover
Schaam je niet voor je klachten en praat erover met vrienden of familieleden. Het klinkt gemakkelijker dan het is, maar het is zó belangrijk! Zij kunnen je tips geven, helpen bij het verhelderen van je klachten en ondersteunen bij dingen die je lastig vindt.
Tip 3: Je bent niet alleen
Bijna iedereen heeft wel eens te maken gehad met psychische klachten. Lees de ervaringen van anderen.
Tip 4: Doe een zelftest
Om er achter te komen waar je last van hebt, kan het helpen om een online zelftest te doen. We bieden verschillende zelftests op onze website, bijvoorbeeld de depressietest. Let op, de uitslag van een zelftest is slechts een momentopname! Ook kan een zelftest geen diagnose stellen, dat kan alleen een hulpverlener doen. Neem de uitslag van de test dan ook niet te letterlijk, maar kijk vooral wat je erin herkent en waar je mee aan de slag kan.
Tip 5: Ga aan de slag met zelfhulp
Wil je zelf met je klachten aan de slag? Er zijn verschillende mogelijkheden voor zelfhulp, bijvoorbeeld een app, online cursussen of lotgenotencontact bij cliënten- en familieorganisaties. Heel handig is ook de publicatie 'E-health | digitale ondersteuning bij psychische klachten'; download 'm hier.
Tip 7: Kom je er zelf niet uit? Ga naar de huisarts
Je huisarts kan je helpen bij lichte klachten en eventueel doorverwijzen naar de praktijkondersteuner GGZ: Een hulpverlener binnen de huisartsenzorg die is gespecialiseerd in psychische klachten. Meer informatie over de huisarts vind je op onze website. Als je klachten ernstig zijn verwijst je huisarts je waarschijnlijk naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Samen met een hulpverlener ga je dan op zoek naar de best passende ondersteuning of behandeling voor jouw klachten.
Tip 8: Neem samen met je hulpverlener en naasten beslissingen
Om zelf grip te krijgen en te houden op je eigen leven, is het belangrijk dat je samen met je hulpverlener beslissingen neemt over jouw ondersteuning. Want wie weet beter dan jijzelf welke problemen je wilt aanpakken en wat voor oplossing bij jou past? Vergeet ook niet je naasten hierbij te betrekken. Zij kunnen met je meedenken en je ondersteuning bieden. Wil je meer weten over samen beslissen? Bekijk dan eens dit filmpje.
Tip 9: Ga in gesprek met lotgenoten
Wil je weten hoe anderen omgaan met jouw type klachten? Er zijn verschillende patiëntenorganisaties die lotgenotencontact bieden voor allerlei verschillende klachten. En in zogenaamde zelfregiecentra & herstelinitiatieven kun je samen met lotgenoten aan je herstel werken. Deze organisaties vind je in onze MIND Atlas.
Tip 10: Monitor jezelf
Psychische klachten gaan niet altijd over, maar je kunt er wel mee leren leven. Door goed op jezelf en je levensstijl te letten en te luisteren naar signalen van jezelf (en ook van anderen) over hoe het met je gaat, kun je terugval of een crisis proberen te voorkomen. Er zijn verschillende instrumenten die je kunnen helpen bij het grip krijgen en behouden op je eigen leven. Een mooi voorbeeld hiervan is Wellness Recovery Action Plan (WRAP), een plan dat je voor je eigen herstel opstelt. Ook kun je bijvoorbeeld samen met je hulpverlener een signaleringsplan opstellen of samen met een ervaringsdeskundige een Crisiskaart voor jezelf maken.
Hoe pakten zij hun eigen regie?
Alinda, Samirah en Luciano kregen elk op hun eigen manier meer grip op hun leven:
Bekijk het filmpje van Alinda
Bekijk het filmpje van Luciano
Meer informatie
Wil je meer weten over e-health of digitale ondersteuning bij psychische klachten?
Download hier het informatieve digizine 'E-health | digitale ondersteuning bij psychische klachten'
Overzicht apps
Online cursussen