250 mensen vragen in Markermeer aandacht voor psychische problemen

Imke Wieffer Last Man Standing MIND

De paal op voor een mentaal gezonde jeugd

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen. En de cijfers liegen er niet om: ruim 1 op de 5 jongeren heeft voor zijn of haar 19e jaar al eens ernstige psychische problemen gehad en zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tussen de 20 en 25 jaar. MIND wil iets doen, in actie komen, een statement maken en dan het liefst met zoveel mogelijk mensen samen. Daarom organiseert MIND het event Last Man Standing.

Op zaterdag 23 juni 2018 vindt de tweede editie van Last Man Standing plaats: 250 mensen proberen die dag zo lang mogelijk op een paal te blijven staan in het Markermeer bij Schellinkhout. Met dit event vraagt MIND aandacht voor psychische problemen bij jongeren. Onder meer acteur, presentator en zanger Jasper Demollin, zangeres Sylvia Aimee, DJ Barry Paf, Expeditie Robinson-deelnemer Imke Wieffer en acteur Davy Eduard King hebben hun deelname al toegezegd.

Bij de eerste editie van Last Man Standing in 2017 vroeg MIND aandacht voor de te lange wachtlijsten in de ggz. Directeur Marjan ter Avest: “Dit jaar kiezen we ervoor om aandacht te besteden aan psychische problemen bij jongeren, omdat 75% van de psychische problemen begint voor het 24ste levensjaar en veel jongeren het lastig vinden om te praten over hun problemen. Maar als je praat over je psychische klachten, kun je steun krijgen van je omgeving én kun je voorkomen dat je problemen verergeren.”

Ambassadeurs
Naast onderstaande ambassadeurs geven acteur Thomas Cammaert, ex-judoka Edith Bosch en regisseur Tim Oliehoek morele steun aan de actie.

  • Jasper Demollin:"Ik vind het een mooi initiatief om aandacht te genereren voor psychische problemen onder jongeren. Er heerst te veel een taboe rond psychische kwetsbaarheid. Terwijl het bespreken hiervan juist heel veel kan helpen! Zelf heb ik het ook lastig gevonden om hierover te praten met anderen, waardoor ik de negatieve gedachten en gevoelens alleen maar opkropte. Dus ik ga graag 23 juni op de paal staan om dit initiatief te steunen!"
  • Sylvia Aimee: “We praten steeds minder over hoe het écht met ons gaat, terwijl steeds meer jongeren kampen met mentale problemen. Met het evenement Last Man Standing krijgen deze problemen de aandacht die ze verdienen en laten we deze jongeren zien dat ze niet alleen zijn.”
  • Barry Paf: “Erg goed dat er aandacht wordt gevraagd voor het feit dat veel jongeren kampen met psychische problemen! Daarom ondersteun ik het initiatief MIND Young Academy enorm en ben ik erbij op 23 juni. Tot dan!”
  • Imke Wieffer: “We moeten af van de schaamte voor psychische problemen en het met elkaar bespreekbaar maken. Daar kunnen we niet jong genoeg mee beginnen! Daarom doe ik mee met Last Man Standing.”
  • Davy Eduard King: “Vaak zijn er dingen waar wij niet bij stilstaan wanneer ze ons niet aangaan. Of dit nou onbewust of bewust is, ergens bij stilstaan kan van groter belang zijn dan je denkt; sterker nog, het kan levens redden. Ook ik ben mij niet altijd bewust van het feit dat ik psychisch wél gezond ben. Daarom sta ik stil, en zet ik mij in voor Last Man Standing.”

De opbrengst van Last Man Standing gaat naar het scholenproject MIND Young Academy, dat jongeren stimuleert te praten over hun problemen en om hulp te zoeken. Ter Avest: “Door tijdig psychische problemen aan te pakken kun je voorkomen dat jongeren straks in de ggz terechtkomen met ernstiger problemen. Daar vragen we dit jaar extra aandacht voor.”

Ga de uitdaging aan
Het inschrijfgeld is € 35,- per persoon. Dit bedrag is inclusief entree op het terrein, een eigen paal, een drankje, een eigen actiepagina en promotiemateriaal. Er zijn 250 palen beschikbaar, dus MIND roept mensen op zich zo vroeg mogelijk in te schrijven. Dit kan ook met zijn tweeën of met een heel team. Aanmelden kan via www.lastmanstanding.nl

Meer nieuws