Gezondheidsfondsen roepen iedereen op om gezondheidsramp te voorkomen

WhatsApp Image 2024-06-17 at 13.58.45

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komt MIND samen met 21 andere gezondheidsfondsen. Samen stelden we een manifest 'Langer gezond leven' op. Niet eerder kwamen we gezamenlijk met een dergelijke urgente oproep.

Nederlanders steeds ongezonder

Nederlanders leven steeds korter in goede gezondheid en het aantal mensen met een chronische aandoening neemt al jaren toe. Deze mensen hebben allemaal zorg nodig waardoor de druk op de zorg verder toeneemt. Daar komt bovenop dat het personeelstekort in de zorg nu al nijpend is en dat zorg steeds duurder wordt. Met de gezondheid van de jeugd is het niet veel beter gesteld: 1 op de 3 jongeren ervaart mentale klachten, 40% van onze jeugd beweegt te weinig, ruim 1 op de 4 jongeren rookte in 2023 een sigaret, 1 op de 5 gebruikte tenminste één keer een e-sigaret en 1 op de 8 heeft overgewicht. Dit voorspelt weinig goeds voor de toekomst.

Gezondheidsramp bedreigt onze welvaart

Dat we in Nederland steeds korter in goede gezondheid leven, komt omdat ongezond leven makkelijker en goedkoper is dan gezond leven. Er is sprake van een voortgaande dubbele vergrijzing en onze leefomgeving en klimaat verslechteren door ongezonde lucht en vervuiling. De afname van gezonde levensjaren is niet alleen slecht voor mensen zelf, maar voor onze gehele samenleving; ongezondheid kost ons veel, verlaagt de participatie in de samenleving en zorgt voor personeelstekorten. Op termijn vormt deze gezondheidsramp een bedreiging van onze welvaart. Deze ontwikkeling stopt niet vanzelf.

Onderzoek: Nederlanders zien gezondheid als grootste uitdaging

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders gezondheid en zorg als grootste uitdagingen zien voor de nabije toekomst. Deze onderwerpen worden vaker genoemd dan klimaat en immigratie. 71% van de ondervraagden vindt dat de overheid meer moet inzetten op preventie. Daarnaast denkt 70% van de Nederlanders dat de zorg binnen 10 jaar vastloopt als er niks wordt gedaan. Personeelstekorten en betaalbaarheid van zorg worden beschouwd als de grootste bedreigingen. 

Oproep aan samenleving

Samen met de 21 andere gezondheidsfondsen roepen we het bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties en de zorg op om de gezondheidstransitie te versnellen. Samen daadkrachtig optreden is keihard nodig: dat kan door vaart te maken met de Gezonde Generatie. Gezond leven moet voor iedereen juist goedkoper en makkelijk zijn dan ongezond leven, in het bijzonder geldt dat voor de jeugd. We vinden dat gezondheid het uitgangspunt moet zijn van al het overheidsbeleid, dus niet alleen op het ministerie van VWS. Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat 77% van de Nederlanders het eens is met deze oproep. Ook roepen we het bedrijfsleven op om de gezondheid te beschermen in Nederland, net zoals zij zich inspant om CO2 neutraal te zijn om het klimaat te beschermen. 

Op maandag 17 juni 2024 werd het manifest 'Langer gezond leven' aangeboden aan demissionair minister Pia Dijkstra tijdens de dag van de samenwerkende gezondheidsfondsen.

Lees hier het manifest 'Langer gezond leven' en op de site van de samenwerkende gezondheidsfondsen meer over de visie van de fondsen.

1718597599728
Meer nieuws