Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Vrouw close-up lachend Pexels

Wat is een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

Als je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt, dan vind je het moeilijk om zelfstandig te zijn. Je hebt weinig zelfvertrouwen en bijzonder veel behoefte aan bevestiging, goedkeuring en steun van anderen. Je voelt je vaak onzeker en bent bang om verlaten te worden door de mensen om je heen. Daarom doe je er alles aan om anderen te plezieren of bij je te houden.

Als je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Je denkt dat je niet goed genoeg bent en dat je dingen niet zelf kunt oplossen. Je hebt geen vertrouwen in jezelf. 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebben. Wel weten we dat de stoornis vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heb je vaker last van andere psychische aandoeningen, zoals angststoornissen of een depressie. Of je hebt een andere persoonlijkheidsstoornis, zoals borderline.

Kenmerken van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

De diagnose van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan alleen vastgesteld worden door een gz-psycholoog of psychiater. Er wordt gesproken van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis als je minstens vijf van de onderstaande kenmerken hebt:

  • Je vindt het moeilijk om beslissingen in het dagelijks leven te nemen zonder advies, geruststelling of bevestiging van anderen.
  • Je vindt het moeilijk om te zeggen dat je een andere mening hebt, omdat je bang bent dat je steun of goedkeuring verliest.
  • Je vindt het moeilijk om ergens alleen aan te beginnen of dingen alleen te doen. Niet omdat je niet gemotiveerd bent, maar omdat je het idee hebt dat je het niet alleen kunt.
  • Je gaat erg ver om verzorging en steun van anderen te krijgen, je kunt zelfs aanbieden vrijwillig dingen te doen die onplezierig zijn.
  • Je voelt je hulpeloos wanneer je alleen bent, omdat je denkt dat je niet in staat bent voor jezelf te zorgen.
  • Je zoekt snel naar een andere relatie als een intieme relatie tot een einde komt.
  • Je bent angstig om aan jezelf te worden overgelaten.
  • Je hebt anderen nodig die de verantwoordelijkheid overnemen voor de meeste belangrijke gebieden van je leven.

Behandeling bij een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Het is belangrijk om te onthouden dat je waardevol bent, zonder anderen daarvoor nodig te hebben. Je kunt leren om meer op jezelf te vertrouwen en zelfstandiger te worden. Dat kost tijd, maar met de juiste hulp en steun wordt je sterker. Lees meer over behandelingen bij een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Lees meer