Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Vrouw close-up lachend Pexels

Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft een extreme behoefte om verzorgd te worden. De persoon heeft weinig zelfvertrouwen en bijzonder veel behoefte aan bevestiging en goedkeuring van anderen. Dit leidt tot zeer afhankelijk en soms onderdanig gedrag, ‘claimen’ en verlatingsangst.
 
Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebben. Wel weten we dat de stoornis vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
 
Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebben vaker last van andere psychische aandoeningen, met name van angststoornissen of een depressie. Ook komt de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis vaak voor in combinatie met een ander persoonlijkheidsstoornis, zoals borderline.

Zelfvertrouwen

Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt.

Neem contact op met mensen zoals jij

Via de MIND Connect app kun je in contact komen met gelijkgestemden. Je zoekt op basis van bijvoorbeeld ervaring, leeftijd of interesse naar iemand waar jij contact mee wilt en vervolgens kun je met hem of haar mailen.