Symptomen dwangstoornis

Handen wassen Pixabay

Wanneer heb je een dwangstoornis?

Als je een dwangstoornis hebt, heb je last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dit gaat gepaard met angst, walging of een ander naar gevoel en heeft een grote invloed op je leven. De gedachten en handelingen kosten je veel tijd en maken het moeilijk om goed te kunnen functioneren. 

Wat zijn dwanggedachten (obsessies)?

Dwanggedachten zijn gedachten die steeds terugkomen. Dit wordt ook wel obsessies genoemd. Ze worden ervaren als opdringerig en moeilijk los te laten en zorgen ervoor dat je je bang, gespannen of onrustig voelt. Mensen die deze gedachten hebben, proberen ze vaak te negeren of tegen te houden. Dat lukt bijna nooit. Soms lijken de obsessies alleen te stoppen door een bepaalde handeling uit te voeren. De dwanggedachten kunnen overal over gaan.

Wat zijn dwanghandelingen (compulsies)?

Dwanghandelingen zijn acties die iemand niet kan laten. Zoals ordenen, controleren en handen wassen. Mensen met een dwangstoornis voelen zich als het ware gedwongen dit te doen om zo de angst, onrust of een gevreesde situatie te voorkomen. De handelingen zijn duidelijk overdreven of niet passend bij het gevaar dat iemand wil voorkomen. 

Voorbeelden van dwanghandelingen

  • Het hardop tellen van nummerborden van alle rode auto’s die voorbijkomen, omdat anders een familielid ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt. 
  • Heel vaak controleren of de lampen wel uit zijn, uit angst voor brand. 
  • Steeds de handen wassen vanwege gedachten aan besmetting. 
  • Dingen op een precieze manier neerleggen. Bijvoorbeeld uren bezig zijn om alle kleren recht op te vouwen en in de kast te leggen.
  • 10 keer terug naar huis gaan om te controleren of de deur wel goed op slot is, uit angst voor inbraak. 
  • Bepaalde treden van de trap altijd overslaan. 
  • Elk hoekje van je kamer controleren op spinnen. 

Ook kunnen dwanghandelingen onzichtbaar zijn voor anderen, doordat ze in gedachten worden uitgevoerd. 

  • Bijvoorbeeld een vraag eerst 3 keer in gedachten herhalen, voordat er antwoord wordt gegeven. 

Tips bij een dwangstoornis

In deze flyer krijg je tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een dwangstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox.

Lees meer over dwangstoornis