Oorzaken dwangstoornis
Hoe ontstaat een dwangstoornis?
Er is niet één oorzaak aan te wijzen waardoor een dwangstoornis ontstaat; wel zijn er verschillende risicofactoren. Een dwangstoornis ontstaat meestal door een combinatie van erfelijkheid, lichamelijke oorzaken, wat iemand meemaakt in het leven en persoonlijke eigenschappen.
Erfelijkheid
Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij de dwangstoornis. Dit betekent dat dwangstoornissen in de familie van mensen met een dwangstoornis veel vaker voorkomen dan in de familie van mensen zonder een dwangstoornis. Maar niet erfelijke factoren spelen ook een belangrijke rol.
Lichamelijke oorzaken
Sommige mensen hebben meer aanleg voor een dwangstoornis. Dit komt bijvoorbeeld doordat bepaalde processen in hun hersenen anders lopen dan bij mensen zonder psychische klachten. Ook kan een lichamelijke ziekte, een infectie of het gebruik van sommige medicijnen van invloed zijn op het ontstaan van een dwangstoornis.
Wat iemand meemaakt in het leven
Een dwangstoornis kan ontstaan na een periode met stressvolle omstandigheden en gebeurtenissen of het krijgen van meer verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld na de geboorte van een kind of bij een nieuwe baan. Of tijdens een periode van werkeloosheid en armoede. Ook kunnen traumatische gebeurtenissen en onveiligheid in de kindertijd een rol spelen. Maar er is geen duidelijk bewijs dat het meemaken van traumatische gebeurtenissen tijdens de jeugd de kans op het ontwikkelen van een dwangstoornis verhoogt. Het komt ook voor dat een dwangstoornis ontstaat terwijl er geen bijzonder stressvolle gebeurtenissen plaatsvonden in iemands leven.
Persoonlijke eigenschappen
Bepaalde persoonlijke eigenschappen kunnen mensen extra vatbaar maken voor het krijgen van een dwangstoornis. Bijvoorbeeld snel angstig zijn of veel behoefte hebben aan veiligheid en controle. Maar ook mensen die niet snel angstig zijn kunnen een dwangstoornis krijgen.
Tips bij een dwangstoornis
In deze flyer krijg je tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een dwangstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox.
Lees meer over dwangstoornis
- Alles over dwangstoornissen: Symptomen en behandeling
- Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen.
- Ben je op zoek naar ontmoeting, kennisdeling en belangenbehartiging dat bijdraagt aan herstel van mensen met een dwangstoornis? Kijk bij ADF stichting (angst, dwang en fobie).