Behandeling dwangstoornis

Handen wassen Pixabay

Een dwangstoornis kan worden behandeld door een psychologische interventie en/of met medicijnen.
 
Van de psychologische interventies is exposure in vivo met responspreventie de meest geschikte vorm van therapie. Ook cognitieve therapie is een goede behandeling voor een dwangstoornis. Tijdens de therapie krijg je juist die voorwerpen of situaties te zien (of je neemt ze in gedachten) waar je dwanggedachten van krijgt en die je zo bang maken. Dit heet exposure. Je leert in zulke situaties vol te houden en je dwanghandelingen tegen te houden. Meestal krijg je ook huiswerk mee. De therapie kan ook gaan over de angsten die tot de dwanggedachten- en handelingen leiden. 
 
Naast de therapie kun je nog extra oefeningen van je behandelaar krijgen. Bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, assertiviteitstrainingen en technieken om te leren relativeren en gevoelens te uiten. Ook kan contact met lotgenoten je veel steun geven.

Heb je te maken met een dwangstoornis en heb je hier persoonlijke vragen over? Bel, mail, chat of Whatsapp dan met een hulpverlener van MIND Korrelatie.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.