Interpersoonlijke psychotherapie

interpersoonlijke psychotherapiepexels-shvets-production-7176296

Wat is interpersoonlijke psychotherapie?

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) is een korte behandeling die je helpt om je beter te voelen door naar je relaties met anderen te kijken. De therapie richt zich op hoe je omgaat met andere mensen, zoals je familie, vrienden en collega's.

Voor wie is interpersoonlijke therapie?

IPT is vooral geschikt als je een (lichte) depressie of stemmingsklachten hebt. Als je problemen hebt met de mensen om je heen of er zijn veranderingen in relaties, kan dat psychische klachten uitlokken. Bijvoorbeeld als je ruzie hebt waar je maar niet uitkomt, je relatie met een ander verandert of als je je vaak eenzaam voelt. 

Wat gebeurt er tijdens de therapie?

In een aantal gesprekken bespreek je met je therapeut welke problemen je hebt in je huidige relaties en situaties.

  • Conflict: Heb je ruzies met belangrijke personen?
  • Tekort aan sociale contacten: Heb je genoeg sociale vaardigheden om goed met anderen om te gaan?
  • Rolverandering: Heb je last van uitdagingen die horen bij een nieuwe levensfase?
  • Rouw: Is er sprake van verlies of rouw?

De therapeut legt je uit wat een depressie is en welke problemen daarbij horen. Samen met je therapeut zoek je naar concrete oplossingen voor je huidige problemen. Dit helpt je om weer op de goede weg te komen. Misschien zijn niet alle problemen aan het einde van de therapie opgelost, maar je leert om zelf verder te gaan en je beter te voelen, ook in je relaties. 

Meer doen

  • Heb je last van depressieve gevoelens en ben je op zoek naar hulp? Neem contact op met je huisarts.  
  • Heeft iemand in je omgeving last van depressieve klachten en wil je weten wat jij kunt doen? Neem dan gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie.
  • De Depressievereniging biedt supportgroepen, een depressielijn en een digitaal platform voor (naasten van) mensen met een depressie: Depressie Connect.