PTSS

YouTube videos worden niet getoond omdat je marketing cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat is PTSS (posttraumatische-stressstoornis)?

Veel mensen maken tijdens hun leven een schokkende gebeurtenis mee, waarna ze kortdurend posttraumatische stressklachten hebben; dit is een gebruikelijke reactie. De meeste mensen kunnen een schokkende gebeurtenis goed verwerken met steun van de omgeving, maar 10% van hen ontwikkelt PTSS (een posttraumatische-stressstoornis). Ook kinderen en jongeren kunnen PTSS ontwikkelen.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • Ongeveer 7,4% van de Nederlandse bevolking heeft ooit in het leven een PTSS hebben gehad.
  • 8,8% van de vrouwen en 4,3% van de mannen. 
  • Tussen de 52% tot 81% van Nederlanders maakt ooit in het leven een schokkende gebeurtenis mee.

Bron: Vries, G.J. de & Olff, M. (2009). The lifetime prevalence of traumatic events and post-traumatic stressdisorder in the Netherlands. Journal of Traumatic Stress, 22, 259-267.

Wat betekent PTSS?

PTSS is een afkorting voor posttraumatische-stressstoornis:

  • 'Post' betekent 'na'
  • 'Traumatisch' betekent dat je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt 
  • 'Stress' betekent spanning of druk
  • 'Stoornis' betekent dat je een of meerdere psychische klachten ervaart die je functioneren in het dagelijks leven in de weg staat. 

Je ervaart dus psychische stressklachten die zijn gekomen nadat je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt, en die je dagelijks leven verstoren. Je hebt PTSS als het je niet lukt om de schokkende gebeurtenis te verwerken en hier last van blijft houden. 

Hoe gaan mensen om met traumatische ervaringen?

Ieder mens maakt nare dingen mee. Dat hoort bij het leven. Meestal verdwijnt zo’n nare gebeurtenis na verloop van tijd uit je gedachten. Maar sommige ervaringen zijn zo schokkend dat je ze moeilijk kunt vergeten. Dat geldt bijvoorbeeld voor:

  • een ernstig verkeersongeluk, 
  • een overval of inbraak, 
  • mishandeling, 
  • seksueel geweld,
  • een aanslag,
  • oorlogsgeweld,
  • verlies van een dierbare.

Als je zoiets meemaakt, kan dat je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo’n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo’n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.

Maar het kan zijn dat het je niet lukt de schokkende gebeurtenis te verwerken. Dat merk je aan lichamelijke en psychische klachten. Je hebt bijvoorbeeld hartkloppingen, schrikt snel en bent somber. Als je zulke klachten hebt, heb je misschien een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Dan is de gebeurtenis zo schokkend voor je geweest, dat je last houdt van veel spanning en stress. Je leven na de schokkende gebeurtenis is ernstig verstoord.

Gevolgen van een traumatische gebeurtenis

Voor de traumatische gebeurtenis dacht je er waarschijnlijk bijna nooit aan dat je leven er in één klap anders uit kon zien. Je voelde je veilig en baas over je eigen leven. Maar tijdens de traumatische gebeurtenis had je niets over je leven te zeggen. Je was machteloos, kwetsbaar en doodsbang. Op het moment van de gebeurtenis voelde of dacht je misschien helemaal niets. Je was alleen bezig met zo goed mogelijk te overleven. 

Achteraf voelde je de schok: de angst, de woede, de machteloosheid en de ontreddering. Je hebt misschien vreselijk staan trillen en huilen. Of je hebt juist stil voor je uit zitten kijken, zonder dat er iets tot je doordrong. Dat zijn allemaal normale reacties na een schokkende gebeurtenis. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een paar weken weer. Maar niet altijd. Met ernstige PTSS-klachten kun je vaak niet meer gewoon leven. Een paar voorbeelden: 

  • Je kunt niet meer werken omdat je altijd moe bent. 
  • Je bent snel boos tegen je kinderen of je partner. 
  • Je drinkt veel om je angst kwijt te raken. 
  • Of je neemt drugs om de pijn te vergeten. 

Hoe langer je dat doet, hoe lastiger het wordt de klachten aan te pakken. Blijf er daarom niet mee rondlopen. Je klachten zijn goed te behandelen.

Symptomen, oorzaken en behandelingen bij PTSS

Tips bij PTSS

Heb je zelf of een naaste last van PTSS? In deze flyers krijg je tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij of iemand in je omgeving te maken met PTSS en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Meer weten over PTSS