Smetvrees

Handen wassen Pixabay

Extreme angst voor vuil en bacteriën

Als je smetvrees hebt, ben je extreem bang voor vuil en besmetting. Dit kan ertoe leiden dat je de hele dag het huis aan het schoonmaken bent of veertig keer per dag je handen wast.

Smetvrees is een niet-officiële term die gebruikt wordt voor extreme angst voor vuil of besmetting. Deze angst kan centraal staan bij een dwangstoornis. Iemand met een dwangstoornis heeft veel last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Zo kan iemand met smetvrees bijvoorbeeld obsessief gaan schoonmaken of wassen. 

Het verhaal van Vera

Iemand met een dwangstoornis kan last hebben van steeds terugkerende gedachten, neigingen of beelden die als misplaatst of opdringerig beleefd worden. En ‘gedwongen’ handelingen uitvoeren, die rationeel gezien volkomen overbodig zijn. Dwangstoornissen zijn er in vele soorten en maten. 

Vera had al heel jong last van een bijzondere vorm van deze psychische aandoening. Zij werd bang om vies te worden van haar vader en voerde dwanghandelingen uit om paniekaanvallen te voorkomen. Lees hier Vera's verhaal

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​​​​​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.