Smetvrees

Handen wassen Pixabay

Extreme angst voor vuil en bacteriën

Als je smetvrees hebt, ben je extreem bang voor vuil en besmetting. Dit kan ertoe leiden dat je de hele dag het huis aan het schoonmaken bent of veertig keer per dag je handen wast.
 
Smetvrees is een niet-officiële term die gebruikt wordt voor extreme angst voor vuil of besmetting. Deze angst kan centraal staan bij een obsessieve-compulsieve stoornis (ook wel dwangstoornis genoemd). Iemand met een obsessieve-compulsieve stoornis heeft veel last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Zo kan iemand met smetvrees bijvoorbeeld obsessief gaan schoonmaken of wassen. 
 
Van alle volwassen Nederlanders heeft bijna 1% ooit in het leven een obsessieve-compulsieve stoornis gehad. Jaarlijks krijgt 0,5% van de Nederlanders voor het eerst een obsessieve-compulsieve stoornis. Een obsessieve-compulsieve stoornis kan behandeld worden met een psychologische behandeling en met medicijnen. De psychologische behandeling die de voorkeur heeft is exposure in vivo met responspreventie. Hierbij wordt de persoon met de obsessieve-compulsieve stoornis blootgesteld aan de angsten die leiden tot de dwang, zonder dat de dwanghandelingen worden uitgevoerd.

Het verhaal van Vera

Iemand met een dwangstoornis kan last hebben van steeds terugkerende gedachten, neigingen of beelden die als misplaatst of opdringerig beleefd worden. En ‘gedwongen’ handelingen uitvoeren, die rationeel gezien volkomen overbodig zijn. Dwangstoornissen zijn er in vele soorten en maten. 

Vera had al heel jong last van een bijzondere vorm van deze psychische aandoening. Zij werd bang om vies te worden van haar vader en voerde dwanghandelingen uit om paniekaanvallen te voorkomen. Lees hier Vera's verhaal

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​​​​​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.