ADHD

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat is ADHD?

Rondrennen, de aandacht ergens niet bij kunnen houden, niet luisteren. Het hoort bij veel kinderen. Ook volwassenen kunnen zich soms moeilijk concentreren, maken slordigheidsfouten of zitten onrustig te schuiven tijdens een vergadering. Maar bij sommige kinderen en volwassenen overheerst het gebrek aan concentratie en rust. Iemand kan dan ADHD hebben. 

Wat betekent ADHD?

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent een stoornis waarbij iemand aandachtsproblemen heeft en hyperactief is. 

  • Aandachtsproblemen: Mensen met ADHD hebben moeite zich te concentreren en zijn snel afgeleid. 
  • Hyperactief: Ze zijn druk en onrustig. 
  • Impulsief: Ze handelen vaak spontaan, zonder daar vooraf bij stil te staan.

Als iemand ADHD heeft, kan het gedrag zorgen voor problemen op school, werk of met vrienden en familie. Om te spreken van ADHD moeten het gedrag minimaal een half jaar aanwezig zijn en al begonnen zijn voordat iemand 12 jaar is.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • 3,2% van de volwassenen in Nederland heeft ADHD
  • Dat zijn zo'n 405.000 volwassenen
  • 89% van de mensen die in de kindertijd ADHD had, heeft dit nog steeds op volwassen leeftijd
  • Mannen (3,7%) hebben vaker ADHD dan vrouwen (2,7%)

Bron: NEMESIS-3 Trimbos 2022

Soorten ADHD

ADHD kan op verschillende manieren naar voren komen. Hieronder benoemen we 3 vormen of beelden: 

  1. Gecombineerd beeld: iemand gedraagt zich zowel hyperactief als impulsief, en heeft problemen met de aandacht.
  2. Overwegend onoplettend beeld: iemand heeft vooral aandachtsproblemen. Dit wordt ook wel ADD genoemd. Dus zonder de H van hyperactief. Hoewel mensen in de volksmond nog spreken van ADD, wordt deze term in de DSM (handboek met diagnoses van psychische stoornissen) niet meer gebruikt. 
  3. Overwegend hyperactief-impulsief beeld: iemand gedraagt zich vooral hyperactief en impulsief.

Lees meer over de kenmerken, klachten en symptomen van ADHD

Sterke kanten ADHD

In veel gevallen vinden mensen met ADHD manieren om ermee om te gaan. En sommige mensen lukt het om juist gebruik te maken van de positieve eigenschappen, zoals hun creativiteit of het makkelijk aanpakken van nieuwe uitdagingen. 

Kinderen en volwassenen met ADHD zijn vaak heel creatief, hebben veel fantasie, hebben innovatieve of goede ideeën, zijn spontaan en hebben veel energie. 

Hulp bij ADHD

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving te maken met ADHD en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.