ADHD

ADHD_Sticker_Moment

Wat is ADHD?

Rondrennen, de aandacht ergens niet bij kunnen houden, niet luisteren. Het hoort bij veel kinderen. Ook volwassenen kunnen zich soms moeilijk concentreren, maken slordigheidsfouten of zitten onrustig te schuiven tijdens een vergadering. Maar bij sommige kinderen en volwassenen overheerst het gebrek aan concentratie en rust. Iemand kan dan ADHD hebben. 

Wat betekent ADHD?

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands betekent dit een stoornis waarbij iemand aandachtsproblemen heeft en hyperactief is. 

  • Mensen met ADHD hebben moeite zich te concentreren en zijn snel afgeleid (aandachtsproblemen). 
  • Ze zijn druk en onrustig (hyperactief). 
  • Ook handelen ze vaak spontaan, zonder daar vooraf bij stil te staan (impulsief). 

Als iemand ADHD heeft zorgt dit gedrag voor problemen op meerdere terreinen, zoals op school/werk of met vrienden en familie. Om te spreken van ADHD moeten het gedrag en de problemen minimaal een half jaar aanwezig zijn en al begonnen zijn voordat iemand 12 jaar is.

In veel gevallen vinden mensen met ADHD manieren om ermee om te gaan. En sommige mensen lukt het om juist gebruik te maken van de positieve eigenschappen, zoals hun creativiteit of het makkelijk aanpakken van nieuwe uitdagingen. 

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Welke soorten ADHD zijn er?

ADHD kan op verschillende manieren naar voren komen. Hieronder benoemen we 3 vormen of beelden: 

1. Gecombineerd beeld; iemand gedraagt zich zowel hyperactief als impulsief en heeft problemen met de aandacht.
2. Overwegend onoplettend beeld; iemand heeft vooral aandachtsproblemen. Dit wordt ook wel ADD genoemd. Dus zonder de H van hyperactief. Hoewel mensen in de volksmond nog spreken van ADD, wordt deze term in de DSM (handboek met diagnoses van psychische stoornissen) niet meer gebruikt. 
3. Overwegend hyperactief-impulsief beeld; iemand gedraagt zich vooral hyperactief en impulsief.

Lees meer over de kenmerken, klachten en symptomen van ADHD

Flyer met tips voor ouders van jongeren met ADHD

In deze flyer krijg je als ouder van een jongere met ADHD verschillende tips die je op weg helpen bij de omgang met jouw kind. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct per e-mail. 

Flyer met tips voor volwassenen met AD(H)D

In deze flyer vind je tips voor volwassenen met AD(H)D. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct per e-mail.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving te maken met ADHD en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.