Symptomen ADHD

Jongetje bladeren druk ADHD

Wat zijn kenmerken van ADHD?

Aandachts- en concentratieproblemen

Kinderen en volwassenen met ADHD zijn snel afgeleid. Overal zijn prikkels: de telefoon, een kat in de tuin of een klasgenoot die zit te giechelen, maar ook de eigen fantasie en gedachtegang. Als je ADHD hebt dwaalt de aandacht al gauw af. Daardoor vergeet je waar je mee bezig bent, maak je dingen niet af, begin je om de haverklap aan iets anders en maak je veel fouten. Ook vind je het als je ADHD hebt vaak moeilijk om te luisteren en om dingen te onthouden.

Hyperactiviteit of overbeweeglijkheid

Kinderen met ADHD wiebelen, draaien of friemelen voortdurend of tikken steeds met hun voet op de grond. Ze praten veel en druk. Ze kunnen erg doordraven. Bij volwassenen met ADHD lijkt de hyperactiviteit op het oog vaak afgenomen, maar van binnen voelen ze zich nog even onrustig als vroeger. Ze hebben geleerd de neiging tot bewegen te onderdrukken. Mensen met ADHD kunnen zich vaak moeilijk ontspannen.

Impulsiviteit en heftige emotionele uitbarstingen

Kinderen en volwassenen met ADHD handelen vóór ze denken. Ze doen onbezonnen dingen. Ze vallen mensen in de rede, flappen dingen eruit, geven antwoord voordat de vraag helemaal is gesteld en dringen voor zonder dit in de gaten te hebben.

Overige verschijnselen

  • Heftige en onvoorspelbare emotionele uitbarstingen. Bijvoorbeeld drift- en huilbuien. Dit komt deels door de ADHD, deels uit frustratie doordat veel dingen niet lukken.  
  • Hoofd- en bijzaken moeilijk kunnen onderscheiden. 
  • Moeite met sociale signalen opvangen.
  • Weinig gevoel voor tijd en moeite met plannen. Dit uit zich bijvoorbeeld in te laat komen op afspraken en opdrachten niet op tijd afkrijgen.  
  • Onhandigheid en houterigheid. Vaak vallen en knoeien.

De diagnose moet gesteld worden door een psycholoog of psychiater. Er is mogelijk sprake van ADHD wanneer bij een kind of volwassene constant meerdere van deze klachten sterk aanwezig zijn. 

Sommige kinderen en volwassenen met ADHD hebben wel grote problemen hun aandacht ergens bij te houden, maar zijn niet hyperactief. Ze zijn juist opvallend stil, dromerig en passief. Deze vorm van ADHD wordt ook wel ADD genoemd, Attention Deficit Disorder (aandachtstekortstoornis). ADHD kan zich ook uiten in grote impulsiviteit en hyperactiviteit zonder aandachtsproblemen.

Flyer met tips voor ouders van kinderen met ADHD

In deze flyer krijg je als ouder van een jongere met ADHD verschillende tips die je op weg helpen bij de omgang met jouw kind. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct per e-mail.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je te maken met ADHD, en behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.