Asperger

Oogcontact vermijden autisme asperger

Wat is Asperger?

Kinderen en volwassenen met Asperger hebben een vorm van autisme. Ze hebben vooral problemen op het gebied van de sociale omgang met anderen. Daardoor bouwen ze moeilijk vriendschappen op met leeftijdgenoten. Hun taalontwikkeling, verstandelijke ontwikkeling en zelfredzaamheid is normaal. Ze hebben opvallende beperkte interesses en activiteiten.

Asperger is een stoornis uit het autismespectrum. Het is een ontwikkelingsstoornis. Dit wil zeggen dat de problemen in de sociale omgang al vroeg in het leven duidelijk worden. Ouders hebben vaak al vroeg in de gaten dat hun kind anders is, al duurt het soms nog jaren voordat echt een diagnose gesteld wordt.

Over de diagnose Asperger

De diagnose Asperger wordt officieel niet meer gegeven, omdat deze niet meer in de DSM staat (handboek met diagnoses van psychische stoornissen). In de DSM staat nu één overkoepelende diagnose: autismespectrumstoornis (ASS). De reden is dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de subtypen. Mensen die eerder de diagnose Asperger kregen, kunnen deze diagnose wel blijven gebruiken. 

Tips bij autisme

Vraag een van de gratis flyers aan met tips en handvatten die je helpen bij omgaan met autisme. Ontvang de flyer direct per e-mail.

Lees meer over Asperger

Neem contact op met mensen zoals jij

Via de MIND Connect app kun je in contact komen met gelijkgestemden. Je zoekt op basis van bijvoorbeeld ervaring, leeftijd of interesse naar iemand waar jij contact mee wilt en vervolgens kun je met hem of haar mailen.