Zelf iets doen bij een eetstoornis

website banner eetstoornissen

Als je klachten hebt, dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je problemen hebt met eten en daar iets aan wilt veranderen. Mensen met een eetstoornis ontkennen vaak voor zichzelf en hun omgeving dat ze eetproblemen hebben. Het is niet iets om je voor te schamen.

Zoek hulp

Eetstoornissen zijn erg moeilijk om zelf te overwinnen. Je hebt daar hulp bij nodig. Er bestaan tegenwoordig steeds betere therapieën voor eetstoornissen. Hoe eerder je erkent dat je een probleem hebt en een behandeling zoekt, hoe groter de kans op goed herstel. 
Ga naar je huisarts om je probleem te bespreken. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ-instellingen) hebben behandelingen voor mensen met eetstoornissen. Ook zijn er in veel steden zelfhulporganisaties. Bij zo’n organisatie vind je herkenning, erkenning, begeleiding en informatie om van je probleem af te komen. Er bestaan ook groepen voor partners en familieleden. 

Tips voor (naasten van) iemand met een eetstoornis

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van een eetstoornis en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer lees je tips hoe je met een eetstoornis om kan gaan. 

Weet - Vereniging rond eetstoornissen

Wil je meer weten over eetstoornissen en wat je er aan kunt doen? Je vindt uitgebreide informatie op de website van Weet, de Nederlandse Vereniging voor Eetstoornissen

Neem contact op met mensen zoals jij

Ben jij op zoek naar contact met gelijkgestemden? Via het Connect portaal kan je ervaringen uitwisselen met mensen die (ongeveer) in dezelfde situatie zitten. 

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.