Zelf iets doen

meisje lap top

Als je klachten hebt, dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Het belangrijkste is dat je toegeeft dat je problemen hebt met eten en daar iets aan wilt veranderen. Mensen met anorexia, boulimia en BED ontkennen vaak jarenlang voor zichzelf en hun omgeving dat ze eetproblemen hebben. Het is niet iets om je voor te schamen. Eetstoornissen zijn erg moeilijk om zelf te overwinnen. Je hebt daar hulp bij nodig. Er bestaan tegenwoordig steeds betere therapieën voor eetstoornissen. Hoe eerder je erkent dat je een probleem hebt en een behandeling zoekt, hoe groter de kans is dat je er vanaf komt. 
 
Ga naar je huisarts om je probleem te bespreken. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ-instellingen) hebben therapiegroepen voor mensen met eetstoornissen. Ook zijn er in veel steden zelfhulporganisaties. Bij zo’n organisatie vind je herkenning, erkenning, begeleiding en informatie om van je probleem af te komen. Er bestaan ook groepen voor partners en familieleden. 

Als je eetstoornis ernstig is, dan kan een opname nodig zijn. Er bestaan speciale behandelcentra voor mensen met eetstoornissen. Jouw behandelaar kan een opname regelen, maar je kunt ook zelf contact opnemen.

MIND Korrelatie

Heb je problemen met eten en ben je op zoek naar een persoonlijk advies? De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie helpen je graag verder. Zij luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp. Je kunt bellen tijdens kantooruren op telefoonnummer 0900-1450 (0,15 cent per minuut), mailen of chatten.

Weet - Vereniging rond eetstoornissen

Wil je meer weten over eetstoornissen en wat je er aan kunt doen? Je vindt uitgebreide informatie op de website van Weet, de Nederlandse Vereniging voor Eetstoornissen

Direct contact met een hulpverlener

Heb je te maken met een eetstoornis, zelf of als naaste, en behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.