Tips bij narcisme
Wat kun je zelf doen bij narcisme?
Ben je gediagnosticeerd met een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Misschien heb je het idee dat behandeling niet nodig is. Probeer hier toch voor open te staan, door te focussen op de voordelen die behandeling je op kan leveren.
Zo heb je misschien klachten van somberheid, problemen met sociale contacten en/of problemen met je werk of studie. Dit zijn allemaal zaken die samen kunnen hangen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, en behandeling kan je hierbij helpen.
- Verzamel kennis: lees meer over wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis inhoudt. Dit geeft je meer inzicht in jezelf.
- Zorg regelmatig voor ontspanning, bijvoorbeeld door het doen van ontspanningsoefeningen.
- Wanneer je in therapie gaat, kan het tijd kosten om een goede therapeutische band op te bouwen met je behandelaar. Probeer de therapeut en jezelf deze tijd te gunnen.
- Houd vast aan je behandelplan. Zorg ervoor dat je aanwezig bent bij behandelsessies en opgegeven huiswerkopdrachten maakt. Onthoud dat therapie hard werken kan zijn en dat je zo nu en dan een terugval kunt hebben.
- Blijf gemotiveerd voor je behandeling door je behandeldoelen voor ogen te blijven houden. Herinner jezelf eraan dat je aan de problemen (die je bijvoorbeeld in je sociale leven of in uw werk ervaart) kunt werken. Hierdoor zul je je op de lange termijn beter voelen.
Tips voor naasten
Wat kun je doen wanneer je een familielid, vriend(in) of partner hebt met een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Dit kan voor je naaste maar ook voor jou heel ingrijpend zijn. We hebben een flyer samengesteld met informatie en tips hoe hiermee om te gaan. Vraag deze gratis aan en ontvang de flyer direct in je mail.
Lees meer
- Wat is narcisme?
- Kenmerken van narcisme
- Behandelingen bij narcisme
- Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie).