Prestatiedruk
Wat is prestatiedruk?
Prestatiedruk is de druk die mensen voelen om te presteren en komt tegenwoordig veel voor onder jongeren. Bijna 70% van de studenten geeft aan vaak tot zeer vaak de druk om te presteren te ervaren.
Prestatiedruk kan leiden tot overmatig perfectionisme en psychische klachten, zoals faalangst, stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out. Prestatiedruk ontstaat door de verwachtingen van:
- Jezelf
- ‘De maatschappij’
- School/ studie
- Werk
- Ouders
- Vriend(inn)en
- Of een combinatie van wat hierboven staat
Studie
Veel jongeren die studeren ervaren prestatiedruk. Het afschaffen van de basisbeurs en daarnaast de invoer van de langstudeerboete en het bindend studieadvies, maakt dat veel studenten druk ervaren om hun studie zo snel mogelijk af te ronden en direct de juiste studie te kiezen.
Social media en FOMO
Sociale media dragen bij aan het ervaren van prestatiedruk. Op social media wordt meestal een eenzijdig beeld geschetst waarin iedereen het naar zijn zin heeft en leuke dingen doet. Dit leidt bij veel mensen tot het gevoel ook aan dit ideaalbeeld te moeten voldoen en een (nog) interessant(er) leven te moeten leiden. Ook draagt social media bij aan de angst om iets te missen, waardoor iemand overal bij wil zijn of alles mee wil krijgen. Dit noemen we ook wel FOMO (fear of missing out).
Keuzestress
Er zijn tegenwoordig veel meer keuzemogelijkheden en kansen en dat maakt het maken van een keuze er niet makkelijker op. Veel jongeren worstelen met vragen als: Hoe maak ik een keuze uit honderden studies? Ga ik verder leren of ga ik werken? Waar ga ik wonen? Hoe groter de gevolgen van een keuze, hoe meer keuzestress.
Chill, je moet al zoveel challenge!
Heb jij last van prestatiedruk? Schrijf je in voor de Chill, je moet al zoveel challenge en je ontvangt over een periode van 10 dagen om de dag een e-mail met opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan.
Doe de prestatiedruktest
Benieuwd in hoeverre jij last hebt van prestatiedruk?
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij last van prestatiedruk en behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.