Burn-out

Man tot laat aan het werk aan een bureau

Wat is een burn-out?

Bij een burn-out ben je opgebrand. Je lichaam en je geest voelen totaal uitgeput. Een burn-out komt doordat je voor een lange tijd veel stress ervaart. De stress wordt steeds erger en je hebt het weinig aandacht gegeven.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • 17% van de werknemers in Nederland burn-out klachten. Dat zijn 1,3 miljoen mensen.   ​
  • 37% van de werknemers geeft werkdruk of werkstress als reden voor verzuim. Dit zorgde in 2021 voor 11 miljoen verzuimdagen die te maken hebben met werkstress. 

Bron: TNO (2022)

Hoe ontstaat een burn-out?

Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door veel eisen vanuit je werk, school, in je persoonlijk leven of een combinatie hiervan. Veelvoorkomende situaties die helpen bij het ontstaan van een burn-out zijn: 

  • Werkdruk: Je staat voor een lange tijd onder druk om aan deadlines te voldoen, hebt veel verantwoordelijkheid en je maakt lange dagen. 
  • Weinig controle: Je hebt het gevoel dat je weinig of geen controle hebt over de dingen die je moet doen en de tijd die je daarvoor hebt. Dit geeft je het gevoel van machteloosheid. 
  • Weinig ondersteuning: Weinig social steun op je werk of in je privé-leven kan ervoor zorgen dat je denkt er alleen voor te staan. 
  • Geen rust nemen: Als je steeds meer werkt en geen tijd neemt voor ontspanning, leidt dit tot uitputting. 
  • Onduidelijke verwachtingen: Als de verwachtingen van je omgeving, zoals je werk of familie, niet realistisch of onduidelijk zijn, zorgt dat voor veel onzekerheid en frustratie. 

Wanneer je voor een lange tijd te maken hebt met situaties waarin je veel stress ervaart, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting. Dit kan leiden tot een burn-out. Weten of je last hebt van ongezonde stress? 

Of iemand een burn-out krijgt, hangt af van de persoon en van de situatie. De situatie alleen is niet doorslaggevend. Zeker zo belangrijk is de vraag hoe iemand tegen die situatie aankijkt en ermee omgaat. Dit heeft alles te maken met persoonlijk­heid: iedereen reageert anders op stress. Een reorgani­satie op het werk kan de ene persoon bijvoorbeeld veel spanningsklachten geven, terwijl een ander zich er niet druk om maakt.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Risicofactoren voor het krijgen van een burn-out zijn de volgende persoonlijkheidskenmerken: 

Een andere risicofactor voor het krijgen van een burn-out is als omstandigheden zich opstapelen. Bijvoorbeeld: op je werk is een reorganisatie aan de gang waar je veel spanning van hebt. Dan wordt thuis je kind erg ziek. En dan gaat ook nog het dak lekken. Zo’n combinatie van spanningen kan je dan te veel wor­den. Of deze situatie werkelijk voor overbelasting zorgt, ligt ook aan de invloed die je zelf op de situatie kan hebben. Of het gevoel invloed te kunnen hebben op de situatie.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Klachten en behandeling bij een burn-out

Tips bij een burn-out

We stelden een flyer samen met tips bij burn-out. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mail.

Wil je echt aan de slag met het aanpakken van stress, FOMO, keuzestress of faalangst? Schrijf je in voor de Chill, je moet al zoveel challenge en je ontvangt over een periode van 10 dagen om de dag een e-mail met opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan.

Ervaringen met een burn-out

“Ik moest eerst hard lachen. Ik was 27! Je kunt geen burn-out krijgen als je van je werk houdt, toch? Later bleek dat het niet alleen aan mijn werk lag. En beter worden was een lang proces. Ik móest me ziek melden. Daar had ik moeite mee. Ik was nóóit ziek, stond altijd paraat.” Lees het hele verhaal van Saskia en haar ervaring met een burn-out hier.

Hulp bij een burn-out

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een burn-out en behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.