Behandeling stress, overspannenheid, burn-out

Stress- en spanningsklachten gaan bijna nooit vanzelf over. Je moet er iets aan doen. Wat dat ‘iets’ is, hangt vanzelfsprekend af van de ernst en de aard van je klachten. Voor de één is het al voldoende om een paar stapjes terug te doen, terwijl de ander meer handvatten nodig heeft bij het verminderen van spanning.
 
Het is daarom zinvol om te achterhalen wat de oorzaak is van de stress die je ervaart. Neem je teveel hooi op je vork? Ervaar je problemen op je werk? Wil je altijd alles perfect doen? Misschien is het een combinatie van meerdere factoren. Als je weet wat je klachten veroorzaakt, kun je daar een passende oplossing bij zoeken. De huisarts kan je hierbij helpen.
 
De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog of naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Hoe lang een therapie duurt hangt af van je klachten. Vaak geldt: hoe langer je al overbelast bent, hoe lan­ger je herstel duurt. 
 
Soms schrijft een arts voor een korte periode slaap- of kalmeringsmiddelen voor. Die helpen bij slape­loosheid en rusteloosheid. Deze medicijnen helpen je om je lichamelijk beter te voelen. Ze zijn alleen bedoeld ter ondersteuning, ze maken je niet beter.

Bewegen bij stress, overspannenheid of burn-out

Bewegen als je last hebt van stress en/of een burn-out heeft voordelen. Zo verlaag je je spierspanning in je lichaam en doorbreek je het stresssyteem. Ook kalmeer je door te bewegen, omdat er een toename is van endorfine. Ook wel het anti-stress hormoon genoemd. 

Let wel op! Het is goed om niet te veel te sporten als je last hebt van een burn-out. Laat je begeleiden door beweegprofessionals. 

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Meer weten