Spanning

Jongen laptop stress Pexels

Gespannen zijn voor een tentamen, rijexamen of presentatie is helemaal niet gek. Als je ermee klaar bent, neemt de spanning weer af. Maar sommige mensen zijn veel vaker gespannen, omdat hun lichaam en geest de tijd niet krijgen om bij te komen. Spanning en vermoeidheid stapelen zich dan op.

Vaak zijn mensen zich niet (meer) bewust dat ze voortdurend gespannen zijn. Hoe ervaar jij dat? Voelt je lichaam wat stijf, heb je vaak maagpijn of rugklachten of sta je vaak moe op? Dit kan te koppelen zijn aan stress.

Vicieuze cirkel

Met spanningsklachten loopt je het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen. Door de klachten kun je je zorgen gaan maken of ergeren. Want ziek worden, vermoeidheid of pijn voelen komt nu even niet handig uit… De spanning of stress neemt weer toe. En de klachten verergeren. In deze neerwaartse spiraal versterken stress, lichamelijke klachten en je reactie elkaar.

Heb jij last van spanning of stress? Lees meer over hoe je kunt ontspannen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.