Studiestress

Thema studie

Wat is studiestress?

De studententijd wordt vaak gezien als de leukste tijd van je leven. Echter, uit onderzoek van EenVandaag uit 2016 blijkt dat maar liefst 45% van de jongeren aangeeft weleens thuis te zijn gebleven van school of studie, omdat hij of zij het gevoel had oververmoeid of opgebrand te zijn van alle stress.

Is studiestress gezond?

Een beetje stress door je studie is normaal: de adrenaline die vrijkomt is nodig om goed te kunnen presteren en alert te blijven. Maar als je bijvoorbeeld met je studieboek wakker wordt en ermee naar bed gaat of ’s nachts uren wakker ligt omdat je je zorgen maakt over een tentamen of het op tijd afronden van je studie, kan dit gevolgen hebben voor je lichamelijke en psychische gezondheid. 

Klachten bij studiestress

Als je voor een lange tijd last hebt van studiestress en te veel stress ervaart kan dat uiteindelijk leiden tot klachten als:

herkenbaredingen_studiestress_illustratieCarolien

Stress voor examens

Een beetje gezonde spanning voor een examen is niet erg. Door deze spanning ben je extra alert en kan je zelfs je examen beter maken. Maar sommige mensen hebben last van zoveel spanning bij een examen, dat de stress hen teveel wordt. Er is dan sprake van examenstress. Wil je weten of je meer dan gemiddeld last hebt van examenangst. Doe dan de examenstresstest

Tips bij studiestress

Gratis 30 minuten adviesgesprek

Heb je last van studiestress en wil je weten hoe je daar het beste mee kan omgaan? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.