Studiestress

studiestress illustratie

De studententijd wordt vaak gezien als de leukste tijd van je leven. Echter, uit onderzoek van EenVandaag uit 2016 blijkt dat maar liefst 45% van de jongeren aangeeft weleens thuis te zijn gebleven van school of studie, omdat hij of zij het gevoel had oververmoeid of opgebrand te zijn van alle stress.

Een beetje studiestress is normaal: de adrenaline die vrijkomt is nodig om goed te kunnen presteren en alert te blijven. Maar als je bijvoorbeeld met je studieboek wakker wordt en ermee naar bed gaat of ’s nachts uren wakker ligt omdat je je zorgen maakt over een tentamen of het op tijd afronden van je studie, kan dit gevolgen hebben voor je lichamelijke en psychische gezondheid. Langdurig een te grote hoeveelheid aan studiestress kan uiteindelijk leiden tot klachten als slapeloosheid, angst, aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn en depressieve klachten.

Lees ook:

Chill, je moet al zoveel

Heb jij last van stress, FOMO, keuzestress of ben je bang om te falen? Schrijf je in voor de Chill, je moet al zoveel challenge en je ontvangt over een periode van 10 dagen om de dag een e-mail met opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.