7 weetjes over Blue Monday

Blue monday run Roden 2023 foto eric van nieuwland 212508(1)

Blue Monday, de derde maandag in januari, zou de meest depressieve dag van het jaar zijn. Met deze 7 weetjes weet je alles over Blue Monday. 

Wist je dat Blue Monday eigenlijk onzin is?

Blue Monday is verzonnen door Cliff Arnall, een Britse psycholoog die van een reisbureau deze opdracht kreeg, zodat zij meer zonvakanties konden verkopen. Het klinkt wel logisch dat je je somberder voelt wanneer alle feestdagen voorbij zijn, er nog weinig zon is en je je realiseert dat je goede voornemens niet gelukt zijn. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat de derde maandag van januari dan ook echt de meest sombere dag is. En je moet het al helemaal niet verwarren met het leed van een echte depressie

👉 Lees meer over de zin en onzin van Blue Monday

Wist je dat heel veel mensen depressieve klachten hebben in Nederland?

Volgens het Trimbos Instituut (2022) hadden ruim 1 miljoen mensen in Nederland last van langdurige depressieve klachten. 25% van alle Nederlanders heeft ooit in het leven een depressieve stoornis gehad. Als je last hebt van een depressieve stoornis, dan kan je psychische en lichamelijke klachten hebben. En klachten die invloed hebben op je gedachten en gedrag. Hieronder de belangrijkste klachten op een rij: 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • Je voelt je somber en hebt nergens zin in.
  • Je vindt niets leuk en hebt geen energie.
  • Je voelt je schuldig en waardeloos: ‘Ik stel niets voor’.
  • Je voelt je leeg: ‘Ik voel helemaal niets meer’.
  • Je voelt je vaak angstig, wanhopig en machteloos: ‘Wat ik ook doe, er verandert toch niets’.
  • Je huilt veel zonder dat dit je oplucht, of je wilt graag huilen, maar het lukt niet.

  • Je voelt je doodmoe.
  • Je hebt geen zin in eten. Hierdoor val je veel af. Of je eet juist veel en komt veel aan.
  • Je slaapt weinig en slecht of je slaapt juist heel erg veel.
  • Je hebt minder of geen seksuele gevoelens.
  • Je hebt last van een droge mond.
  • Je hebt last van onverklaarbare pijn, van druk op de borst, hoofdpijn of rugpijn.
  • Je bent vaak duizelig en hebt trillende handen. 
  • Je hebt last van hartkloppingen.

  • Je bent snel boos en geïrriteerd.
  • Je bent veel met de dood bezig. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Ik ben net zo lief dood.’ 
  • Je piekert veel, vaak over hetzelfde.
  • Je kunt je moeilijk concentreren en vergeet veel.
  • Je kunt moeilijk besluiten nemen.
  • Je reageert en praat langzaam en kunt niet goed nadenken.
  • Je bent niet vooruit te branden of kunt juist geen moment stilzitten.

Zulke klachten los je niet met een zonvakantie op. Hier mag veel meer aandacht voor komen. En daarom grijpen wij de aandacht die Blue Monday ieder jaar krijgt in de media aan om het om te zetten in hulp voor mensen met een depressie en hun naasten. Met de MIND Blue Monday Run: Samen (hard)lopen voor een betere mentale gezondheid in Nederland!

Wist je dat bewegen helpt tegen sombere gedachten?

Bewegen heeft een goede invloed op je hersenen en daarmee ook op je mentale gezondheid. Dit werkt zowel als je je een beetje somber voelt als wanneer je ergere psychische klachten hebt. Door te bewegen komen er allerlei stofjes vrij in je hersenen. Deze stofjes zorgen voor nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en nieuwe bloedvaatjes. Je brein communiceert niet alleen beter, er gaat ook meer voeding en zuurstof naar je hersencellen én door deze stofjes voel je je beter, ervaar je minder pijn, angst en stress. Goed idee om te beginnen met (hard)lopen, toch?

Wist je dat de bedenker van de Blue Monday Run ieder jaar meedoet?

Stefan Wendel is de initiatiefnemer van de Blue Monday Run. Hij verloor in 2014 zijn vader aan een depressie en heeft zelf ook een depressie gehad. Zelf trok hij snel aan de bel toen het minder met hem ging, zodat hij op tijd hulp kreeg en er vrij snel weer uit kwam. Hardlopen was daarbij een grote hulp. Het hielp Stefan om 'zijn hoofd leeg te lopen' en mentaal te resetten. Stefan's idee begon in 2018 en groeide al snel uit tot een landelijke actie. Stefan heeft sinds de start van Blue Monday Run ieder jaar meegelopen. 

👉 Lees meer over Stefan en zijn strijd tegen depressie.

Hardlopen biedt mij de mogelijkheid om even helemaal weg te rennen uit mijn dagelijkse routine.

Stefan Wendel

Wist je dat er al meer dan 2.700 deelnemers meegedaan hebben aan de MIND Blue Monday Runs?

In totaal hebben er sinds de eerste Blue Monday Run in 2018 al 2.708 deelnemers meegedaan. Én 339 teams gingen wandelen of lopen. Het gaat bij de MIND Blue Monday Run niet om wie het hardste of verste kan rennen of wandelen, maar om aandacht te besteden aan depressie en de impact ervan op mensen en hun omgeving. 

De deelnemer die het meeste geld ooit heeft opgehaald is Jacques Amkreutz. In 2021 deed hij voor het eerst mee en liep maar liefst 50 kilometer hard. Hij haalde het geweldige bedrag van € 17.090,50 op!  Jacques zegt zelf: 

"Ik vind het heel erg belangrijk om aandacht te hebben voor psychische problemen bij jongeren. Op 31 juli 2020 ben ik mijn zoon verloren, omdat hij zelf een einde aan zijn leven gemaakt heeft. Door deel te nemen aan de MIND Blue Monday Run wil ik een steentje bijdragen aan een betere gemoedstoestand van jongeren!"

MBMR Jacques Amkreuz en vriend2

Wist je dat Koningin Máxima heeft meegedaan met de Blue Monday Run?

Hare Majesteit koningin Máxima deelde in 2022 een selfie van haar en haar hond Mambo in het bos via sociale media en schreef daarbij: "Bewegen is goed voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid, zeker als dat buiten kan. Vandaag, op Blue Monday, maak ik een flinke wandeling. Jij ook?"

De koningin gebruikte onder meer de hashtags #MindBlueMondayRun en #MIND. Meer dan 70.000 mensen gaven haar bericht op Instagram een like.

MBMR Koningin Máxima

Wist je dat iedereen mee kan doen met de MIND Blue Monday Run?

Of je het liefst wandelt, hardloopt of op een andere manier beweegt, iedereen kan meedoen met de MIND Blue Monday Run. Dat is niet alleen goed voor jezelf, om even los te komen uit je hoofd, je helpt er ook anderen ermee. Doe je mee met MIND Blue Monday Run, dan haal je geld op zodat MIND meer mensen (en hun naasten) kan helpen die te maken hebben met een depressie. Dus meld je aan, vraag je vrienden, familie, collega's en kennissen je te steunen met een klein of groot bedrag en kom in actie. 

Nog 1 weetje

Wist je dat...

  • ...er naast de 'meest depressieve dag' ook de 'meest gelukkige dag' van het jaar is? Ook wel Yellow Day genoemd. Deze dag is ook verzonnen door psycholoog Arnall en is ook niet op wetenschap gebaseerd. Dit zou 1 dag voor de start van de officiële zomer zijn. Kans op aangename temperaturen, veel daglicht, plannen voor de vakantie en veel sociale activiteiten zou dit de blijste dag van het jaar maken. 
Meer uitgelicht