Piekeren

Jongen piekeren triest verdrietig Pixabay

Als je maar blijft tobben

Iedereen piekert wel eens, daar is op zich niets mis mee. Een conflict op je werk, een doktersafspraak waar je tegenop ziet, of een examen dat je gaat afleggen, kunnen allemaal redenen zijn om te piekeren. Het verschil tussen nadenken en piekeren is dat nadenken leidt tot een oplossing, terwijl er bij piekeren sprake is van een eindeloze reeks gedachten die maar door je hoofd blijven gaan. Die gedachten beginnen vaak met de woorden 'Wat als...?' 'Stel dat...?'
 
De bedoeling van de meeste mensen die piekeren is waarschijnlijk om hun gedachten op een rijtje te zetten. Of om zichzelf voor te bereiden op een situatie. Maar niets is minder waar: piekeren leidt niet tot oplossingen of nieuwe inzichten. Veel piekeren kan leiden tot stressangst en somberheid. Bovendien kost piekeren veel tijd en energie.

Meer aan de hand?

Soms staat het piekeren niet op zichzelf en is er meer aan de hand:

  • Piekeren kan een kenmerk zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd). Je hebt dan het gevoel dat je niet meer kunt stoppen met piekeren en je maakt je continu zorgen over dingen die horen bij het dagelijks leven. Daarnaast word je in je dagelijks functioneren belemmerd door al het gepieker.
  • Piekeren kan ook een kenmerk zijn van depressie. Je piekert dan niet alleen, maar je hebt ook andere klachten, zoals somberheid, lusteloosheid, of het leven niet meer zien zitten.

Flyer met tips bij piekeren

Wil je weten hoe je gepieker kunt tegengaan? Lees het in onze flyer 'Piekeren'. Vraag deze gratis aan en ontvang de flyer direct in je mail.

Doe de piekertest

Pieker jij meer dan gemiddeld? Ontdek het met onze piekertest.