Piekeren

Jongen piekeren triest verdrietig Pixabay

Wat is piekeren?

Iedereen piekert wel eens. Een conflict op je werk, een doktersafspraak waar je tegenop ziet, of een examen dat je gaat afleggen, kunnen allemaal redenen zijn om te piekeren. Als je piekert heb je last van een eindeloze reeks gedachten die maar door je hoofd blijven gaan. Die gedachten beginnen vaak met de woorden 'Wat als...?' 'Stel dat...?'
 
De bedoeling van de meeste mensen die piekeren is waarschijnlijk om hun gedachten op een rijtje te zetten. Of om zichzelf voor te bereiden op een situatie. Maar niets is minder waar: piekeren leidt niet tot oplossingen of nieuwe inzichten. Veel piekeren kan leiden tot stressangst en somberheid. Bovendien kost piekeren veel tijd en energie.

Wat zijn de oorzaken van dwangmatig piekeren?

Soms staat het piekeren niet op zichzelf en is er meer aan de hand:

  • Piekeren kan een kenmerk zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd). Je hebt dan het gevoel dat je niet meer kunt stoppen met piekeren en je maakt je continu zorgen over dingen die horen bij het dagelijks leven. Daarnaast word je in je dagelijks functioneren belemmerd door al het gepieker.
  • Piekeren kan ook een kenmerk zijn van depressie. Je piekert dan niet alleen, maar je hebt ook andere klachten, zoals somberheid, lusteloosheid, of het leven niet meer zien zitten.

Pieker jij meer dan gemiddeld? Ontdek het met onze piekertest.

Hoe kan ik stoppen met piekeren?

Wil je weten hoe je minder kunt piekeren? Lees het in onze flyer 'Piekeren'. Vraag deze gratis aan en ontvang de flyer direct in je mail.

Chill, je moet al zoveel

Heb jij last van stress, FOMO, keuzestress of ben je bang om te falen? Schrijf je in voor de Chill, je moet al zoveel challenge en je ontvangt over een periode van 10 dagen om de dag een e-mail met opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan.

Direct contact met een hulpverlener

Pieker je veel of is iemand in je omgeving overmatig aan het piekeren? En heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem anoniem en gratis contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie).

Lees meer