Body dysmorphic disorder (BDD)

BDD - Body Dysmorphic Disorder

Wat is BDD?

Heb je constant het gevoel dat er iets mis is met je uiterlijk? Voel je je erg onzeker over je lichaam, ondanks wat anderen zeggen? Als je je zo voelt, kan het zijn dat je Body Dysmorphic Disorder (BDD) hebt. Ook wel morfodysfore stoornis genoemd. 

BDD is een aandoening waarbij je je erg veel zorgen maakt over één of meer onderdelen van je uiterlijk. Als je Body Dysmorphic Disorder hebt, dan ervaar je dat je uiterlijk afwijkt van wat als 'normaal' wordt gezien, terwijl anderen dit niet zien of het hen nauwelijks opvalt. Jouw ongerustheid uit zich doordat je bijvoorbeeld urenlang voor de spiegel staat om je uiterlijk te inspecteren, probeert je te verbergen met make-up of kleding, vaak om geruststelling vraagt bij anderen en/of je uiterlijk steeds vergelijkt met anderen. 

Gevolgen van BDD

Als je BDD hebt, ervaar je hier veel last van in het dagelijks leven. Het legt druk op je leven en/of het beperkt je bij school, werk en in je sociale leven. BDD kan leiden tot eenzaamheid, depressie en zelfs suïcidale gedachten. Als je BDD hebt, kun je het moeilijk vinden om hulp te zoeken vanwege schaamte of angst om niet serieus genomen te worden. 

Heb jij of een naaste BDD en heb je behoefte aan anoniem hulp of advies? Neem dan gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie.

Symptomen BDD

Mensen met BDD richten zich op één of meerdere gebieden van het uiterlijk, zoals gezicht, haar, huid, neus, oren, borst, buik, taille, geslachtsdelen of spieren. Ze vinden deze bijvoorbeeld te groot of te klein, misvormd, de verkeerde kleur of textuur. Het gevoel van lelijk te zijn gaat niet zomaar weg door veel moeite te stoppen in er beter uit te zien.  

  • Je maakt je zorgen over hoe je eruit ziet 
  • Je bent ervan overtuigd dat (een gedeelte van) je uiterlijk er lelijk uitziet
  • Je uiterlijk geeft je gevoelens van schaamte en/of walging
  • Je vergelijkt jezelf vaak met anderen 
  • Je kijkt vaak in de spiegel of je vermijdt juist het kijken in de spiegel en andere reflecterende oppervlakten
  • Je vraagt anderen steeds of ze vinden dat je er goed uitziet 
  • Je hebt veel stress en moeite met sociale contacten, werk en andere belangrijke dingen in je leven 
  • Je probeert jezelf steeds te verbeteren, bijvoorbeeld met veel make-up of extreem veel sporten, maar het lijkt nooit goed genoeg te zijn 
  • Je bent op zoek naar (cosmetische) artsen, dermatologen, of een mond-kaak en aangezichtschirurg die jouw uiterlijk kunnen verbeteren met specifieke medicijnen of behandelingen
  • Als je focus ligt op je huid ben je veel bezig met het wegwerken van oneffenheden op de huid door bijvoorbeeld te krabben

Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan de diagnose BDD bij je stellen. Vermoed je dat je BDD hebt, neem dan contact op met je eigen huisarts of MIND Korrelatie om samen te kijken wat de vervolgstappen zijn. 

Oorzaken BDD

We weten nog niet precies waarom sommige mensen last krijgen van BDD. Er is vaak niet één duidelijke oorzaak te noemen voor het ontstaan van BDD. Verschillende factoren en het samenspel daartussen bepalen of je BDD ontwikkelt. We maken een onderscheid in biologische, genetische, psychologische en omgevingsfactoren.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

BDD wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende genen. Ongeveer 40 - 50% van de variatie in het ziektebeeld wordt door een genetische kwetsbaarheid bepaald. 

 

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een eerstegraads familielid met BDD ongeveer 10 keer meer kans hebben om zelf ook BDD te krijgen. 

 

Er is bewijs dat BDD kan worden geassocieerd met verstoringen in de hersenen, met name in gebieden die betrokken zijn bij perceptie (waarneming), aandacht en emotie.

Een negatief zelfbeeld, perfectionisme, zelfkritiek en angst kunnen bijdragen aan het ontstaan van BDD.  Een meerderheid van de mensen met BDD (70%) heeft traumatische gebeurtenissen meegemaakt. 

Hoe wij in de maatschappij kijken naar uiterlijk en druk van sociale media kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van BDD. Veel mensen met BDD zijn gepest om hun uiterlijk.

Behandeling BDD

De behandeling van BDD is erop gericht om de klachten te verminderen en het dagelijks leven makkelijker te maken. Bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie, zoals exposure therapie. Ook kan de behandeling gecombineerd worden met medicatie. De combinatie van behandeling en medicatie, zoals antidepressiva, lijkt het beste resultaat op te leveren. 

Meer weten over Body Dysmorphic Disorder